2019 Yatırım Programı’nda projelerin toplam tutarı belli oldu. Toplam tutarı 3.2 milyar lira olan projeler için geçen yıl sonu itibarıyla toplam 2.1 milyar lira harcama yapıldı.

Hükümet, 2019 Yatırım Programı’nı yayımlandı. Programa göre, Cumhurbaşkanlığı için yapılan projelerin toplam tutarı 3.2 milyar lira. Bu projeler için geçen yıl sonu itibarıyla toplam 2.1 milyar lira harcama yapıldı. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Cumhurbaşkanlığı’na bu yıl yapılacak yatırımların toplam tutarı ise 950 milyon lira. Van Gölü kıyısına inşa edilecek Cumhurbaşkanlığı Ahlat Köşkü için de bu yıl 30 milyon lira yatırım yapılacak. Bu arada belediyelere ve köylere bütçeden aktarılacak kaynaklarda tek yetkili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Böylece başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin yönetimindeki belediyelere içme suyu ve atıksu projelerini gerçekleştirmek için verilecek ödeneklerin miktarını Erdoğan belirleyecek. Cumhurbaşkanı kararı ile programda yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

CUMHURBAŞKANLIĞI YATIRIMLARI TOPLAM 3.2 MİLYAR LİRA

Programa göre, Cumhurbaşkanlığı için yapılan projelerin toplam tutarı 3.2 milyar lira. Bu projeler için 2018 yılı sonunda yapılan kümülatif harcama tutarı 2.1 milyar lira. 2019 yılında gerçekleştirilecek yatırımların toplam tutarı ise 950 milyon lira. Bu proje ve yatırımlar için dış kredi alınmadı. Cumhurbaşkanlığı yatırımlarında ayrıntılar şöyle:

CUMHURBAŞKANLIĞININ YENİ PROJELERİ 230 MİLYON LİRA

Okluk Devlet Konukevi’nin proje tutarı 360 milyon lira. Yıldız Sarayı restorasyonunda toplam proje tutarı 20.5 milyon lira. Ankara’daki ek hizmet binaları proje tutarı 2.3 milyar lira. İstanbul ve Ankara’daki binalarda muhtelif inşaat onarım işleri için toplam proje bedeli 246.3 milyon lira. Cumhurbaşkanlığı için yapılacak yeni projelerin toplamı 230 milyon lira. Bu projelerin tamamı bu yıl içerisinde bitirilecek. Bu kapsamda Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı’na ait yerler için gerçekleştirilecek muhtelif işler için 200 milyon lira harcanacak.

PROJE TUTARI EN YÜKSEK SEKTÖR ULAŞTIRMA-HABERLEŞME

Toplam proje sayısı 2 bin 964. Toplam proje tutarı ise 977.7 milyar lira. Bu projeler için dış kredi tutarı ise 105.5 milyar lira. Proje tutarı en yüksek olan sektör 465.5 milyar lira ile ulaştırma-haberleşme.

TOPLAM 6.6 MİLYAR DIŞ KREDİ ALINACAK

Bu yıl toplam 65.3 milyar lira yatırım yapılacak. Bu yatırımlar için toplam 6.6 milyar lira dış kredi alınacak. En fazla yatırım 20.3 milyar lira ile ulaştırma ve haberleşme sektörüne gerçekleştirilecek. Bunun 2.8 milyar lirası dış kredi olacak. İkinci sırada 12.9 milyar lira ile “diğer kamu hizmetleri” yer aldı. En fazla dış kredi ise 2.9 milyar lira ile enerji sektörü için alınacak.

DİYANET’E 98.2 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Diyanet İşleri Başkanlığı, “eğitim” kapsamında 98.2 milyon lira yatırım yapacak. Diyanet, bu tutar ile yine birçok genel müdürlük, üniversite, başkanlık ve bakanlığı geride bıraktı.