DİSK'in Ulus Meydanı’nda yaptığı eylemde yüksek zam ve arttırılan vergilere tepki gösteren DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Göngür, “Devletin topladığı vergilerin dörtte üçünü biz ödüyoruz. Bu ücretlerle, vergilerle geçinemiyoruz” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), hayat pahalılığı ve arttırılan vergi zamlarına ilişkin,  Ulus Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda işçi ve emekçinin katıldığı açıklamayı, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün yaptı. “Bu ücretlerle vergilerle geçinemiyoruz” başlıklı açıklamayı okuyan Görgün, “‘Kriz yok” diyorlar, ‘Yaşanan ekonomik sıkıntılar psikolojiktir’ diyorlar, ‘Ekonomi uçuşa geçti’ diyorlar, fakat bizler için yaşamak her gün daha zor hale geliyor” diyerek açıklamalara tepki gösterdi.

"FATURALAR BELİMİZİ BÜKÜYOR"

İşsizlik sorununun Türkiye’nin temel sorunlarından biri olduğunu dile getiren Görgün, Türkiye’de her dört gençten birinin işsiz olduğu aktararak, “İşsizlik Cumhuriyet tarihi rekorunu kırıyor. Çarşı-pazarda fiyatlar uçarken, ‘enflasyon düştü’ diyorlar. Elektrik, su, doğalgaz faturalarımız zamlarla her gün kabarıyor, faturalar belimizi büküyor. Bütün bunlar karşısında Türkiye'yi yönetenler ne yapıyor? IMF'nin istediğini yapıyorlar. ‘Bundan sonra ücretleri gerçekleşen enflasyon kadar değil, hedeflenen enflasyon kadar artıracağız’ diyorlar. Önümüzdeki sene için hedefledikleri enflasyonu da yüzde 8 olarak açıklıyorlar. Yani milyonlarca işçinin, asgari ücretlinin, emeklinin, kamu çalışanının ücretini, ‘ben ne kadar istersem o kadar arttıracağım’ diyorlar” diye konuştu.

"ÜCRETLERİMİZ NEDEN ARTMIYOR?"

Yapılan zamlara dikkati çeken Görgün, “Evlere gelen faturalar yüzde 8 değil, yüzde 50 zamlanıyor. Pazarda, markette gıda ürünleri yüzde 8 değil, en az yüzde 30 zamlandı. Ücretlerimiz neden gerçek enflasyon oranında değil de hedeflenen enflasyona göre artsın. Yıllardır ‘ekonomi büyüdü’ diye övünüp, büyümeden payımızı vermeyenler, ekonomik kriz kapıya dayandığında da işçilerin alım güçlerini düşürecek ücret politikası dayatıyorlar. Ücretlerimizi sürekli olarak aşağıya çekmenin yollarını arıyorlar” diye belirtti.

İYİLEŞTİRME TALEPLERİ

Görgün, işçi ve emekçilere dönük iyileştirmelere dair şu talepleri sıraladı: “* İşçi sınıfı ve tüm emekçiler olarak bu sefalet politikalarını kabul etmiyoruz. * Bu ülkede üretilen her şeyi, işçiler, emekçiler, kadınlar ve gençler olarak bizler üretiyoruz. Ürettiğimiz toplam değerin hakça paylaşılmasını istiyoruz. * Bu ülkede devletin topladığı vergilerin dörtte üçünü biz ödüyoruz. Hala vergiyi tabana yaymaktan bahseden iktidarın bu politikalarını işçiler, emekçiler olarak kabul etmiyoruz. * Vergide adalet istiyoruz. Dolaylı vergilerle belimizi büken iktidara, ‘vergiyi tabana değil tavana yayın; kar ve faiz gelirlerini, serveti vergilendirin’.” Kaynak: MA