Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın swap yönetmiyle (takasla ödünç alınan para) aldığı 55.3 milyar dolar, toplam dolar rezervinin yüzde 61'ini oluşturuyor.

Türkiye'nin doalrı sabit tutmak için gerçekleştirdiği swap işlemleriyle alınan ödünç para, toplam rezervin yüzde 61'ine ulaştı.

REZERV İÇİNDEKİ SWAP PAYINDA ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın swap portföyü 55,3 milyar dolara ulaştı. Bu miktar Merkez Bankası'nın 90.9 milyar dolar olan resmi rezerv varlıklarının yüzde 61'ine denk düşüyor. Bu oran mart ayında yüzde 43,7, 2019 sonunda ise yüzde 17,4 düzeyindeydi.

AMAÇ TL DEĞERİNİ BELLİ BİR SEVİYEDE TUTMAK

Sözcü'nün haberine göre, Türkiye'nin swap portföyünün genişlemesini değerlendiren iktisatçı Ümit Akçay, "Faizler düşüyor, düştükçe insanlar dövize yöneliyor. Bankaların döviz mevduatları artıyor. Ama bankalar döviz işlemlerinin yurt dışı takas işlemleri ile gerçekleştiremiyorlar. Bankalar için geriye tek seçenek kalıyor, Merkez Bankası ile yapılan swap işlemleri. MB rezervleri içinde ödünç alınmış rezervlerin oranı artıyor. Ama brüt rezerv de yükselmiş gibi görünüyor. Dolayısıyla kısmi sermaye kontrolleri sayesinde TL’nin seviyesini belirli bir düzeyde tutabilmeyi becerdiler" ifadelerini kullandı.