Dünya Bankası'nın 'Türkiye Ekonomik İzleme Raporu'nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 oranında daralacağının öngörüldüğü, 2021 yılında ise nasıl bir toparlanma yaşanacağının belirsizliğini koruduğu ifade edildi.

Dünya Bankası, Türkiye Ekonomik İzleme Raporu’nun Ağustos 2020 sayısını dün yayınladı. Raporda, Merkez Bankası’nın (MB) azalan döviz rezervleriyle ilgili uyarı dikkat çekti.

MERKEZ BANKASI'NA REZERV UYARISI

Raporda, küresel büyümedeki yavaşlama sonucunda Türkiye’nin ihracat mallarına ve hizmetlerine olan dış talebin azalmasıyla birlikte cari hesaplardaki dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığı vurgulandı. Finansal sermayenin küresel düzeyde güvenli limanlara akması ve Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan düşüşün dış finansman ve piyasa baskılarını artırdığı ifade edildi.

"3,3 MİLYON KİŞİ YOKSULLUĞA SÜRÜKLENEBİLİR"

Paraanaliz'de yer alan habere göre, Türkiye ekonomisinin 2021’deki toparlanmasına ilişkin belirsizliğe işaret edildi. Raporda, "Koronavirüs salgınının yol açtığı şokun etkisi 3,3 milyon kişiyi yoksulluğa sürükleyebilir. Ancak, bu insanların dörtte üçü, Türk yetkililerin pandeminin ilk andaki etkilerine karşı uygulamaya konulan hedefli sosyal destek programlarının genişletilmesi yoluyla yoksulluğa düşmekten kurtarılabilir" denildi. Raporda, koronavirüs salgınını kontrol altında tutma ve ihtiyatlı tutumu sürdürme ihtiyacının tüketimi dizginlerken, şirketlerin borç yükü yatırımlarını baskıladığına vurgu yapıldı. Bankanın raporunda, yatırımlar ve iş gücüne katılımdaki düşüşün Türkiye ile diğer yükselen ekonomilerin verimlilikte ve potansiyel milli gelirde yaşadığı düşüşü daha da ağırlaştırmasının beklendiği belirtildi.