Esnafın kredi borcu taksitlerinin erteleneceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü “Bazı dostlar, diyorlar ki dükkanlar kapanıyor, şirketler kapanıyor. Kapanan falan yok” dedi. Aynı gün açıklanan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verileri Erdoğan’ın tersini söylüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Kapanan dükkan yok”, Maliye Bakanı Lütfi Elvan “hedef bütçe açığına göre fazla verdik” derken; resmi rakamlar tam tersi bir gerçeğe işaret ediyor.  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından aynı gün açıklanan veriler ekonomik tablonun söylendiği kadar “parlak” olmadığını ortaya koyuyor. Kapanan şirket sayısı artıyor; tüketici kredisi borç miktarı da, borcunu ödeyemeyenlerin sayısı da yükseliyor.

KAPANAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 43.6 ARTTI

Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’nın açıkladığı rapora göre, 2020 yılında kapanan şirket sayısı bir önceki yıla göre yüzde 43.6 arttı. Bu oran Haziran ayında yüzde 54, Eylül ayında yüzde 164 olarak kaydedildi. Açılan şirket sayısındaki artış ise sadece yüzde 8. Maliye Bakanı Lütfi Elvan “tasarruf ettik” açıklaması yapsa da, bütçede de durum parlak değil. 2015 yılında 23,5 milyar, 2019’da 124,7 milyar lira olan bütçe açığı 2020 yılında 172.7 milyar liraya kadar yükseldi. Pandeminin ağır koşulları altında geçen 2020 yılında işsizlik yüzde 12.7 olarak ölçülürken, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24,9 oldu. Strateji ve Bütçe Başkanlığı 4 milyon kişiyi işsiz olarak kayıtlara geçirdi. İş gücüne katılım oranı ise yüzde 50 düzeyinde kaldı.

KREDİ KULLANIM ARTTI, BORÇLAR ÖDENEMİYOR

Tüketici kredileri kullanımında da büyük bir artış var. Bireysel kredi kullanım yüzde 42.7 artarken, toplam tüketici kredisi bakiyesi 673.7 milyar liraya ulaştı. Kredi kartlarındaki yıllık değişim yüzde 24.7, bakiye tutarı 141.9 milyar lira oldu. Tüketici kredileri ve kredi kartlarında takibe giren dosya sayısında da artış var. Kredi borcunu ödememiş kişi sayısı tüketici kredilerinde 405 bin, bireysel kredi kartlarında 367 bin olarak belirlendi. Yeni eklenenler ile birlikte toplam “borcu devam eden kişi” sayısı epeyce yükseldi. Tüketici kredilerinde 2.3 milyon, bireysel kredi kartlarında 2.4 milyon kişinin dosyası “takip altında”. Kredi borçlusu gerçek kişi sayısı toplamda 3.4 milyon düzeyine geldi.