İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen G7 Maliye Bakanları zirvesinde, çok uluslu şirketlere “en az yüzde 15 vergi uygulanması” karar altına alındı.

ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Avrupa Birliği'nin maliye bakanlarının katıldığı zirvede, şirket merkezlerinin olduğu yere göre değil, “iş yaptıkları yere göre” vergilendirme önlemleri üzerinde anlaşıldı.

ŞİRKETLER VERGİDEN KAÇAMAYACAK

Sputnik News’ün haberine göre, İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, anlaşma hakkında şu bilgileri verdi: “Yıllarca süren tartışmalardan sonra, G7 maliye bakanlarının küresel vergi sistemini dijital çağa uygun hale getirmek ve en önemlisi adil olduğundan emin olmak için tarihi bir reform anlaşmasını imzaladıklarını duyurmaktan mutluluk duyuyorum.” Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz da, anlaşma uyarınca “şirketlerin düşük vergili ülkelerde kâr rezervasyonu yaparak vergiden kaçamayacakları anlamına geldiğini” söyledi.

FACEBOOK VE TWITTER ETKİLENECEK

Anlaşma, internet üzerinden faaliyet gösteren Facebook ve Twitter gibi sosyal medya devlerinin başka ülkelerde temsilcilik açmadan ticaret yapmasının önüne geçiyor. Temsilcilik bulunan bazı ülkelerde ise vergi oranları ise yüzde 15'in altında kalıyor. Anlaşma G7 ülkelerinin bu tür şirketlerden alınan vergileri yeniden gözden geçirmesini öngörüyor.