Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin "Fiyat istikrarını sağlayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevi Merkez Bankası'na aittir" açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik açıklamalarda bulundu. Elvan konuya ilişkin, "Fiyat istikrarını sağlayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevi Merkez Bankası'na aittir" ifadelerini kullandı. Elvan, "Başta finansal kurumlar olmak üzere ilgili tüm kurumların idari kapasitelerini güçlendirecek ve operasyonel yetkinliklerini artıracağız Merkez Bankası'nın parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışması, fiyat istikrarı amacına ulaşabilmesi açısından kritik önem arz etmektedir" ifadesini kullandı. Elvan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
  • Fiyat istikrarını sağlayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevi Merkez Bankası'na aittir.
  • Başta finansal kurumlar olmak üzere ilgili tüm kurumların idari kapasitelerini güçlendirecek ve operasyonel yetkinliklerini artıracağız.
  • Merkez Bankası, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırarak önümüzdeki dönemde sade bir para politikası çerçevesi benimseyeceğini ilan etti.
  • Maliye, finansal sektör ve kamu finansmanı politikalarımızı fiyat istikrarını kalıcı bir biçimde sağlayacak şekilde oluşturacağız.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Buna göre Merkez Bankası, politika faizini 4,75 puan artırarak yüzde 15’e yükseltti. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir" ifadelerine yer vermişti.