İktidarın tarım politikalarına tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, "Kendi çiftçisinin halini görmeyip, Nijer’de tarımsal faaliyet kararı almak, tarım için sözün bittiği yer demektir" diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, tarım politikalarının yanlış uygulanması sonucu Türkiye çiftçisinin yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. Sümer, "Kendi çiftçisinin halini görmeyip, Nijer’de tarımsal faaliyet kararı almak, tarım için sözün bittiği yer demektir" ifadelerini kullandı.

"SUDAN OLMADI, ŞİMDİ NİJER"

Sudan ile yapılan anlaşmayı da hatırlayan CHP'li Orhan Sümer, şöyle konuştu: “İktidar daha önce Sudan’da 99 yıllığına 780 bin 500 hektar tarım arazisi kiralamış, bu arazide hem devlet hem özel sektörün tarımsal üretim yapmasını planlanmıştı. Sudan’da gerçekleşen siyasi olaylar sonrasında bu proje askıda kaldı. Yetkili kurumlardan aldığımız cevaplara göre bundan sonra ne olacağını bilen yok. İktidar tarım politikaları çerçevesinde geçen hafta bir karar daha aldı. Bu sefer de Nijer'de 1 milyon hektar alanda tarımsal üretim yapılması ve özellikle yem bitkileri üretilerek Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor. İktidar kendi çiftçisine destek olmak yerine illa başka memleketlere yatırım yapmayı istiyor.”

"ÇİFTÇİ DESTEK GÖRMEK İÇİN NE DAHA NE YAPSIN"

Orhan Sümer, "Vicdanlara seslenmek istiyorum. Allah aşkına Türkiye’de yetişmeyecek olup da Nijer’de yetişecek olan yem bitkileri hangisidir. Türk çiftçisini desteklemek, 21 inci yüzyılın tarım devrimini gerçekleştirmek varken, Yabancı topraklara yatırım yapıp, kendi çiftçimizi kara sabana mahkûm etmekten vazgeçin. Nijer’de, Sudan’da yapılacak tarımsal faaliyetlerin ne milletimize ne de çiftçimize bir yararı olmayacaktır. Sudan meselesinde ortaya çıktı ki bir yatırım yapılacaksa önce kendi topraklarına yapmak gerekiyor. Çiftçi bu durumdayken yapılanlara anlam vermek güç."