Koronavirüs salgınının yeni bir aşamaya girdiğine dikkat çeken Uluslararası Para Fonu (IMF), yoksulluğun ve eşitsizliğin daha da kötüleşeceğini belirtti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, koronavirüs pandemisinin ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin açıklama yaptı. Georgieva, “Şirketlerin nakitlerini tüketmesiyle iflaslar yaygınlaşıyor. Beşeri sermaye risk altında. 162 ülkede 1 milyardan fazla öğrencinin eğitimi kesintiye uğradı. Salgın yoksulluk ve eşitsizliği artıracak. İç politika ve uluslararası işbirliği alanlarında daha fazla eyleme ihtiyaç var” dedi.

"HASTALIĞIN İKİNCİ BÜYÜK DALGASI EKONOMİYİ DAHA ÇOK ETKİLEYECEK"

“Henüz düzlüğe çıkmadık” diyen Georgieva, “Hastalığın ikinci büyük küresel dalgası ekonomik faaliyette daha fazla bozulmaya yol açabilir” diye konuştu. Öte yandan IMF, 18 Temmuz’da sanal ortamda düzenlenecek G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesi “G20 Gözlem Notu” raporunu yayımladı. Küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,9 daralmasının beklendiğinin anımsatıldığı raporda, “Belirsizlik çok yüksek. Faaliyet, yeniden açılan ekonomilerde beklenenden daha hızlı bir şekilde toparlanabilir, tedaviler ile aşılardaki tıbbi atılımlar güven ve faaliyeti artırabilir. Ancak, hastalığın daha da yayılması daha geniş çapta bozulmaya yol açabilir” denildi. İşsizlik oranlarının yüksek olduğu ve kriz öncesindeki seviyelere hızlıca dönmesinin mümkün olmadığının altı çizilen raporda, işsizlik sigortası ve sosyal korumanın gerekli olmaya devam edeceği vurgulandı.