Uluslararası Para Fonu (IMF), yayınladığı 2019 Bahar Dönemi Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'nin yüzde 2,5 küçüleceğini öngördü.

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçtiğimiz yılın son çeyreğinde küçülmeye başlayan Türkiye ekonomisinin 2019 yılında genel olarak yüzde 2,5 daralacağını öngördüğü 2019 Bahar Dönemi Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı. Küresel ekonomik görünüme ilişkin detaylı tahmin ve öngörülerin yer aldığı raporda Türkiye için 2019 yılı GSYH beklentisi, bir önceki öngörüde belirtilen yüzde 0,4 büyümeden, yüzde 2,5 daralma öngörüsü şeklinde güncellenirken gelecek yıl için büyüme beklentisi ise yüzde 2,6’dan yüzde 2,5’e revize edildi. Her ne kadar IMF, büyümenin, 2020’de pozitife dönüşünün ardından iç talepte toparlanma ile birlikte orta vadede büyümenin yüzde 3,5’e yükselmesinin beklediğini açıklasa da hem Türkiyeli kuruluşların hem de uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye’ye dair öngörülerini tutturamayarak güncellemek zorunda kaldıkları biliniyor.

"GENİŞ KAPSAMLI VE GÜVENİLİR BİR POLİTİKA KARIŞIMINA İHTİYAÇ VAR"

Türkiye’de Yeni Ekonomik Program’ın (YEP) ekonomideki karmaşık konular ile başa çıkmak için bir çerçeve sağladığını ifade eden IMF, “Oluşturulan bu zemine, çerçeveye karşın makroekonomik istikrarın korunması için geniş kapsamlı ve güvenilir bir politika karışımına ihtiyaç var” değerlendirmesini yaptı. Para politikasının ekonomik aktiviteyi desteklemek için alanının sınırlı olduğu ortamda bastırılmış görünüm ve yüksek enflasyon, enflasyon bekleyişleri dikkate alındığında mali konsolidasyonun hızının uygun şekilde ayarlanması gerektiğini belirten IMF, “Kamu-özel sektör ortaklığı şeklinde kanalize edilen harcamaların rasyonelleştirilmesi ve bu alanda daha fazla şeffaılık mali çıpanın desteklenmesine yardımeder” ifadelerini kullandı. IMF, mali bilanço sağlığı konusunda daha büyük şeffaflık ve bilançonun gerekli olan alanlarda daha da güçlendirilmesinin belirsizliklerin düzeltilmesinde yardımcı olabileceğini vurguladı.

TÜKETİCİ FİYATLARI ARTACAK

IMF raporunda tüketici fiyatları ortalama tahmini 2019 yılı için yüzde 16,7’den yüzde 17,5’e çıkarılırken, 2020 yılı için yüzde 14,1 olarak belirlendi. 2019 Yıl sonu için tüketici fiyat beklentisi yüzde 15,5 olarak korundu, 2020 yıl sonu için yüzde 14,0 olarak tahmin edildi. IMF, bu yıl cari işlemlerin fazla vereceğini tahmin etti. Kurumun cari işlemler/GSYH tahmini yüzde 0,7 olarak revize edildi. Bir önceki tahmin yüzde -1,4 seviyesindeydi. 2020 yılı için tahmin yüzde -0,4 seviyesinde oluştu.

İŞSİZLİK TAHMİNİ DE YÜKSELTİLDİ

IMF bu yıl için işsizlik oranını yüzde 12,7, gelecek yıl için yüzde 11,4 olarak tahmin etti. Bir önceki tahmin bu yıl için yüzde 12,3 seviyesindeydi.