Koronavirüsle mücadele kapsamında hazırlanan pakette yer alan Kısa Çalışma Ödeneği için İŞKUR tarafından 10 milyar TL'lik nakit hazırlandı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın duyurduğu önlem paketi içinde yer alan Kısa Çalışma Ödeneği için İŞKUR, 10 milyar TL değerinde nakit bütçesi ayırdı. İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının tamamını Hazine kağıtlarıyla kamu bankalarının mevduat hesaplarına yatıran İŞKUR, bu tahvilleri bozdurarak yarattığı nakdi 3 ay süreyle Kısa Çalışma Ödeneği için kullanacak.

1 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU

Sözcü'cünü haberine göre bu zamana kadar Kısa Çalışma Ödeneği'ne 70 bin firma ve 1 milyonun üzerinde işçi başvuru yaptı. Başvuruların büyük bir bölümü İçişleri Bakanlığı genelgesiyle kapatılan işyerleri ve buralarda çalışan işçilerden oluşan taleplerin önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

İŞSİZLİK FONU'NDA 131 MİLYAR TL VAR

Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuran herkesin talepleri kabul edildiği takdirde İşsizlik Fonu'nun ödemesi gereken tutar 2 milyar TL'yi bulacak. Bu ödemenin 3 ay boyunca yapılacağı düşünüldüğünde fondan bulunması gereken miktar en az 6 milyar TL'ye denk düşüyor. Fondan bu zamana kadar bu düzeyde bir ödeme yapılmadı. Kısa çalışma sisteminin başladığı 2005 yılından 2020 yılına kadar olan süreçte toplam 432 milyon TL ödendi. Bu ödeme toplamda 349 bin 798 kişiye yapıldı. Fon'un ayda 1 milyar TL de var olan işsizlik maaşlarını ödeyeceği düşünüldüğünde 3 ayda toplamda 9 milyar TL'lik ödeme yapılacak. İşsizlik Fonu'ndaki toplam miktar ise Şubat ayı itibariyle 131 milyar TL idi. Bu paranın büyük bir kısmı Hazine'nin uzun vadeli borçlanma kâğıtları olan tahvillerde, 9 milyar 119 milyon lirası da kamu bankalarının mevduat hesaplarında tutuluyor.