Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kamu özel işbirliği modeli ile hayata geçirilen projelerin toplam bedelinin 215 milyar TL olduğunu açıkladı.

TBMM Genel Kurulu’ndaki 2021 Yılı Bütçe görüşmelerinde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kamu özel işbirliği modeli ile hayata geçirilen projelerin toplam bedelinin 215 milyar TL olduğunu açıkladı. Karaismailoğlu, öte yandan yap, işlet, devret modeliyle hayata geçirilen projeleri eleştiren muhalefeti hedef aldı.

"KAMU ZARARINA SEBEP OLDUNUZ"

BirGün'de yer alan hbaere göre, CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri, bütçe görüşmelerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın özel şirketlere yolcu ve araç garantisi vererek inşa ettirdiği projeleri eleştirdi. Yatırım rakamlarını paylaşan muhalefet, “Kamu zararına sebep oldunuz” eleştirisini yöneltti. CHP’li Ulaş Karasu ise konuşmasında, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sayın Bakan’ın Genel Sekreter Yardımcısı olduğu dönemde yapılan bir işlem için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Buna karşı bakan ne yaptı? Bu haberle ilgili tam 297 linke erişim engeli istedi” ifadelerini kullandı.

"SEÇİLEN MİLLETVEKİLİNE KARŞI KONUŞMAYI BİLECEKSİNİZ"

Karaismailoğlu, bu sözlerin ardından Genel Kurul kürsüsündeki Karasu’ya, “Yalan söylüyor” dedi. Karasu ise “Haddini bileceksin. Seçilen milletvekiline karşı konuşmayı bileceksiniz” yanıtını verdi.

"BEYNİNDEN KONUŞ BEYNİNDEN"

Daha sonra Genel Kurul kürsüsünden bütçe sunuşunu gerçekleştiren Karaismailoğlu, muhalefet milletvekillerinin Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine ilişkin paylaştığı rakamlara itiraz etti. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz’ın Osmangazi Köprüsü’nün yapım ve işletmesini üstlenen şirketin yüzde 600 kâr ettiğine yönelik sözlerine tepki gösteren Karaismailoğlu, “Beş tane farklı rakam verildi. Nereden uyduruyorsunuz, hayretler içinde izliyoruz. Köprü ve otoyol yapım bedeli 6,7 milyar dolar, işletmeci tarafından yapılan kamulaştırma bedeli 248 milyon dolar, bakım, işletme, yenileme maliyeti 2 milyar dolar, finansman maliyeti 4,6 milyar dolar ve yedi yıl yapım, on beş yıl işletme süreci boyunca harcanacak bedel 13,6 milyar dolar. Buna karşın, garanti edilen bedel 12,9 milyar dolar. Beyninden konuş, beyninden” ifadelerini kullandı.

"O LAFI GERİ AL"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bir bakanın milletvekiline bu şekilde hitap edemeyeceğini belirterek, “Sen nasıl konuşuyorsun? Sakın ha, sakın deneme. Böyle bir şey yok. Milletvekiline söylediğin o lafı geri al” dedi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar da Bakan Karaismailoğlu’nu uyardı. Akar, “Sayın Bakan, hiçbir arkadaşımıza, ‘Yalan konuşuyorsunuz’ diyemezsiniz. Söyledikleri rakamlar doğru değilse siz bunun için buradasınız, lütfen kürsüden düzeltin” diye konuştu. Bakan Karaismailoğlu, itirazlara, “Tamam, özür dilerim, tamam” karşılığını verdi.

YÜZDE 86'SI TAMAMLANDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, KÖİ modeli ile şirketlere çeşitli garantiler verilerek hayata geçirilen projelerin toplam bedelini de açıkladı. Karaismailoğlu, “2003 yılından bu yana, ulaşım ve iletişim alanında ürettiğimiz çok büyük ve önemli projeleri 910,3 milyar TL yatırım yaparak hayata geçirdik. Yatırımların daha hızlı tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulabilmesi son derece önemli, o nedenle alternatif finansman kaynaklarını da değerlendiriyoruz. Bunun için özel sektörün dinamizmini de harekete geçirdik. Toplam 215 milyar TL’lik kamu özel iş birliği projesini başlattık, söz konusu yatırımların yüzde 86’sı tamamlandı” dedi.