Salgın gerekçesiyle kira indirimi yapılması ile ilgili mahkemeler iki farklı karar verdi. Bursa ve Ankara’da iki bölge adliye mahkemesinin verdiği farklı kararların ardından gözler Yargıtay’da. Kirada “ihtiyati tedbir’ kararı verilerek indirim yapılıp yapılamayacağına Yargıtay karar verecek.

Bursa’da ve Ankara’daki “salgın nedeniyle kira indirimi” davalarının düğümünü Yargıtay 3. Hukuk Dairesi çözecek. Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'nun haberine göre, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bir restoran sahibi avukatı Olcay Göçüm aracılığıyla dükkan kirasının düşürülmesi için mahkemeye başvurdu. Bursa 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, Borçlar Kanunu’nun 138. Maddesine dayanarak, başvuruya ilişkin ‘ihtiyati tedbir’ talebini yerinde görmeyerek reddetti.

BURSA VE ANKARA’DA FARKLI KARARLAR

Karar Bursa Bölge Adliyesi (BAM) 4. Hukuk Dairesi’ne götürüldü ve buradan “pandemi sürecinin öngörülemeyen bir durum olduğu” ve “ihtiyati tedbir kararı verilmemesi halinde ciddi bir zarar oluşturacağı” ifade edilerek, , kira bedelinin yüzde 50 azaltılmasınıa karar verildi. İhtiyati tedbir kararı da kabul edildi ve restoran sahibi kirayı yüzde 50 indirimli ödemeye başladı. Dava dükkan sahibi tarafından Yargıtay’a taşındı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde ise farklı bir karar çıktı.

İÇTİHAT NİTELİĞİ TAŞIYABİLİR

Her iki karar Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin önüne gelecek ve nihai karar burada verilecek. Yargıtay’ın kararı içtihat niteliği taşıyacağından, benzer durumdaki kiracılar ve ev sahiplerini açısından emsal teşkil edebilecek.