Koronavirüs pandemisi ile birlikte yaşanan ekonomik krizde kira artışları da yaşanıyor. TÜİK, Ekim ayına ilişkin kira artış oranlarını belirledi.

TÜİK'in açıkladığı Eylül ayına ilişkin enflasyon rakamları ile birlikte kiralarına zam yapmak isteyenler için kira artış oranı hesaplaması belli oldu. Emlak Pencerem'in haberine göre kira sözleşmesini Ekim ayı içerisinde yenileyecek kiracılar ve ev sahipleri bu rakamlara göre kira artışı yapacaklar. TÜİK tarafından açıklanan bir önceki ayın enflasyon rakamlarına göre hesaplanarak, milyonlarca ev sahibi yeni kontratlarında uygulayacakları oranları belirlemiş oldu.

EKİM'DE YAPILACAK ZAM ORANLARI

Ekim ayında kirtalara yapılacak zam oranları iki türlü uygulanabilecek. Ev sahipleri ve kiracılar pazarlıkla anlaşarak dilerlerse TÜFE, dilerlerse Yİ-ÜFE rakamlarından en uygun olanını uygulayabilecekler. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1313016757821616128?s=20 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %11,75, aylık %0,97 arttı 2020 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,97, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,47 artış gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %14,33, aylık %2,65 arttı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,44, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,33 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,71 artış gösterdi.

KİRA ARTIŞ HESAPLAMASI

Ev shaipleri ve kiracılar için kanunlar çerçevesinde yapacakları kira sözleşmelerinde bir yıl için geçerli olacak zam oranları, bir önceki ay için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarında yer alan verilere dayanılarak hesaplanır. Bu veriler, kiracılar ve ev sahipleri için yılda bir kez olmak üzere kiralara yansıtılacak şekilde hesaplanmaktadır. Hesabı yapmak ise oldukça basittir. TÜFE veya Yİ-ÜFE rakamları baz alınarak on iki aylık ortalama rakamlar ile yeni yılın kira zammı belirlenmiş olur. Bu hesaplama TÜFE rakamlarında otomatik olarak yapılarak kamuoyuna her ay sunulur.

EYLÜL AYI KİRADA NE KADAR ARTIŞ YAPILDI?

Eylül 2020'de kira artışlarını merak edenler veya 2020 yılı boyunca yapılan zamlı oranları bilmek isteyenler aşağıda her ay verdiğimiz tabloda bir önceki aylarda yapılan kira zamlarında uygulanan rakamları inceleyebilir. Eylül'de yapılan TÜFE ve Yİ_ÜFE kullanılarak yapılan iki artış oranları ise, 2019 itibariyle başlayan TÜFE rakamları ile belirlenen kira artışları her ayın 3'ünde açıklanana verilerin 12 aylık ortalaması baz alınarak kira sözleşmelerine yansıtılmaktadır. Geçtiğimiz ay, Eylül 2020'de bir yıl sonrası, Eylül 2021'e kadar kira kontratını yenileyen kiracı ve ev sahipleri TÜFE'de %11,77 olarak yansıtırken, Yİ-ÜFE kullanarak kirasına zam yapmak isteyenler ise %6.71 olarak açıklanan verileri kullanarak zamlı oranı kiralara yansıtmaya başlamıştı.