Kuzey Marmara Otoyolu'nu işleten ortaklığa, garanti edilen araç geçiş sayısına ulaşılamadığı için 2 milyar 150 milyon lira ödeme yapıldı. Ankara-Niğde Otoyolu’na ise 150 milyon TL araç geçiş garantisi kapsamında ödemede bulunulduğu aktarıldı.

Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen ve yıllık belli bir sayıda araç geçiş garantisi verilen köprü ve otoyollar için devlet kasasından her yıl çok büyük miktarlarda para çıkmaya devam ediyor. Köprü ve otoyollara dolar ve euro üzerinden geçiş garantisi ödemesi yapılıyor. Bu projelerden Kuzey Marmara Otoyolu ve Ankara-Niğde Otoyolu için müteahhit firmalara geçen hafta ödeme yapıldı. Kuzey Marmara Otoyol İşletmesi, Avrupa Yakası’nda Avrupa Otoyolu Yatırım ve İşletme AŞ ve Asya yakasında KMO Anadolu Otoyolu İşletme AŞ adlarıyla iki ayrı görevli şirketten oluşuyor. HaberTürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre otoyolu işleten ortaklığa, 2020 yılı için 2 milyar 150 milyon lira garanti ödemesi yapıldı.

ANKARA-NİĞDE OTOYOLU’NA DA ÖDEME YAPILDI

Ankara-Niğde Otoyolu'nu ise ERG Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ. işletiyor. Bu projeyi üstlenen şirkete de 2020 yılı için 150 milyon TL dolayında garanti ödemesi gerçekleştirildi. Karayolu bakım-onarım ve yapımını üstlenen diğer müteahhitlere de bayram öncesinde ödeme yapılacağı belirtiliyor.

2 MİLYARLIK ÖDEME BEKLENİYOR

HaberTürk'ün haberine göre, şirketlere yakın kaynaklar, ödemenin geçen hafta yapıldığını ifade etti. Karayolu bakım-onarım ve yapımını üstlenen diğer müteahhitlere de bayram öncesinde biriken alacaklarına karşılık da bir miktar ödeme yapılabileceği belirtiliyor. Tutar, henüz netleşmedi. Yükleniciler, 1-2 milyar TL aralığında bir ödemenin beklendiğini kaydetti. Müteahhitlerin, Karayolları’ndan 14-15 milyar TL alacağı olduğu kaydediliyor.