CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin temel gıda ürünlerinde dışa bağımlı hale geldiğini belirterek, bu olumsuz tabloda TMO’nun yanlış uygulamalarının önemli rol oynadığını ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin temel gıda ürünlerinde dışa bağımlı hale geldiğini belirterek, bu olumsuz tabloda TMO’nun yanlış uygulamalarının önemli rol oynadığını ifade etti. Yerli üreticiden yeterli alım yapmayarak ithalata yönelen TMO’nun, ‘piyasayı dengeleme’ bahanesiyle tüccarın lehine düzenleme yaptığını anlatan Gürer, “Yerli üreticiye verilen taban fiyatları, yurt dışındaki çiftçiyi korumak için sağlanan fiyat kadar bile değil” dedi. Gürer, ayrıca TMO’nun bu yıl ne kadar alım yaptığının da açıklanmasını istedi. Gürer, TMO Genel Müdürüne, Cumhurbaşkanına sunum yaparken, çiftçilerin perişan olduğunu, icralık olduklarını, yeterli destek verilmediğini de anlatmasını önerdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu toplantısında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yanlış uygulamalarından kaynaklanan tarımsal sorunlara değindi. Buğdayda yerli üretici için verilen taban fiyatın, yurtdışından ithal edilen buğday fiyatının çok altında kaldığını, Mercimeğin anavatanı olan Türkiye’nin, Kanada’dan mercimek ithal ettiğini, yerli çiftçinin depolarında nohut dururken, yurtdışından ithal edildiğini anımsatan Gürer, “TMO, ihraç edilebilecek ürünler için destekleme alımı yaparken, depolarda çürümeye terk edilen patates alımı yapmıyor. TMO bu haliyle artık çiftçinin kara gün dostu değil,” diye konuştu.

"İTHALATÇI OLDUK"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, komisyon toplantısındaki konuşmasına, Türkiye’nin ithalatçı bir ülke haline geldiğini anlatarak başladı. Türkiye’nin narenciye, fındık, üzüm gibi ürünleri ihraç ederken, hububat ve bakliyat gibi temel gıda maddelerini ithal ettiğini ifade eden Gürer, dışa bağımlı hale gelen ülkemizde bunun nedenlerinin çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

"YERLİ ÜRETİCİYE 1800 LİRA, YABANCIYA 2450 LİRA"

TMO’nun bu yıl makarnalık buğday için ton başına 1800 lira, ekmeklik buğday için de 1650 lira taban fiyat belirlediğini anımsatan Gürer, aynı TMO’nun Ağustosta yurtdışından 2450 liraya makarnalık buğday, 1800 liraya da ekmeklik buğday ithal edip, yurt içinde makarnalık buğdayı 1950 liraya sattığını hatırlattı. Gürer, TMO Genel Müdürü’ne “Aradaki farkın oluşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Niye bizim çiftçimizden bu fiyatlarla alım yapmadık?” diye sordu.

"230 LİRA OLARAK AÇIKLANAN DESTEKLEME PRİMİ 100 LİRAYA DÜŞTÜ"

Gürer, Cumhurbaşkanının 4 Mayısta yaptığı açıklamada hububatta ton başına 230 lira destek primi verileceğini söylediğini de hatırlatan Gürer, ancak Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde destek priminin 100 lira olarak açıklandığını ifade etti.

"YERLİ ÇİFTÇİYİ UNUTUP, YABANCIYA YÖNELDİLER"

Türkiye’nin yılda 8-10 milyon ton ithal ettiği buğday için " Dâhilde işleme rejimi kapsamında geliyor, onu burada una, makarnaya çeviriyoruz, yurt dışına satıyoruz, Türkiye para kazanıyor" şeklinde açıklamalar yaptığını söyleyen Gürer, “Burada yerli çiftçi unutulup, yabancı çiftçi anımsanıyor. Yabancı çiftçinin ürettiği ürünü getirip Türkiye'de işleyip "Bunu sattık." diye övünmek yerine neden kendi ülkemizin 2,5 milyon hektarda ortadan kalkmış olan buğday ekim alanında ekim yapıp bu açığını kapatma yoluna gitmiyoruz” şeklinde konuştu.

"BUĞDAY ÜRETİCİSİ KAR ETMİYOR"

3 dönüm topraktan 1 ton buğday elde edilen ülkemizde, bunun maliyetinin 1560 lira olarak belirlendiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, verilen taban fiyatına göre üreticinin kar etmediğini, başka seçeneği olmadığı için ekim yapmaya devam ettiğini anlattı.

"KANADA’DAN MERCİMEK İTHAL EDİYORUZ"

Mercimeğin anavatanı olan Türkiye’nin, tohum gönderdiği Kanada’dan bile mercimek ithal etmesinin düşündürücü olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Türkiye'nin kaliteli mercimeğini yurt dışına satıyoruz, ithal gelen ve Türk mercimeğinden daha düşük kaliteli olanı mercimeği Türkiye iç pazarına veriyoruz. Bizim insanımız daha kaliteli mercimeği yemeyi hak etmiyor mu? Para kazanacağız diye kendi ülkemizin kaliteli mercimeğini yurt dışına satma anlayışı nasıl bir yaklaşım? Yani para için kendi insanımıza ikinci sınıf mercimek kalitesini sunmayı doğrusu yadırgıyorum” ifadelerini kullandı.

"TMO PATATES ALIMI YAPMALI"

TMO’nun fındık, kuru üzüm, kayısı gibi ürünlerde destekleme alımı yaptığını belirten Gürer, ”Mutlaka alınsın ama bunlar zaten yurt dışına satılabilen ürünler. Bir de Türkiye'de üretilip de pazar payı olmadığı için tüccara mahkûm olan patates var. Toprak Mahsulleri Ofisi geçmişte patatesi almıştı ve bunu da depolayıp sonra satmıştı. Şu anda maliyeti 1 lira olan patatesi 60 kuruştan Toprak Mahsulleri Ofisi Maliyetine alabilir, beş ay boyunca da Türkiye piyasasına vererek piyasayı da dengeleyebilirdi. Patatese geldi mi yoksunuz. Yurt dışına satışı olan ürünlere gelince de "Biz bunu yaptık." diye anlatıyorsunuz. Esas olan çürüme durumunda olan ürüne de bakmanız değil mi? Toprak Mahsulleri Ofisi geçmişte patatesin alımını yaptı, yine yapabilir” diye konuştu.

"TMO ÇİFTÇİNİN YANINDA YER ALMALI"

TMO’nun kamucu bir yaklaşıma dönecekse, öncelikle çiftçinin yanında olması gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Yani alıma girmeyeceksiniz, ithalattan başka iş yapmayacaksınız "Piyasayı dengeliyorum." diyeceksiniz, tüccarın lehine dengeleyeceksiniz -çünkü alana gitmezseniz o, tüccara yarıyor- böyle sorunların varlığını sürdüreceksiniz; bu, olumlu bir durum değil” şeklinde konuştu.

"NEREDEN NEREYE"

2002 yılında 1 ton buğdaya karşılık 33 gram altın alabilen bir üreticinin bugün aynı buğdayla sadece 3 gram altın alabildiğine de değinen Gürer, bu şekilde devam ederse önümüzdeki süreçte hububat ekiminde sorunların artacağı uyarısında bulundu.

"SÜNE İLACI BİLE PARAYLA"

Cumhuriyetin ilk yıllarında süne zararlısını toplayana ücret verildiğini, Demokrat Parti döneminden başlayarak 2006 yılına kadar uçaklarla süne mücadelesi yapıldığını hatırlatan Gürer, “Daha sonra süne için çiftçiye iki yıl ilaç bedeli verildi, şu an süne zararlısı için dahi çiftçi ilacı parayla almak durumunda kalıyor” dedi.

"CUMHURBAŞKANINA DEYİN Kİ…"

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürünün katıldığı komisyon toplantısında Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanına sunum yaptığınızda çiftçinin gerçek anlamda perişan olduğunu, kredisini ödeyemediğini, icralık olduğunu, yeterli desteğin verilmediğini, fiyatların yurt dışındaki çiftçiyi korumak için sağlanan kadar olmadığını söylemenizi temenni ederim” ifadelerini kullandı.