Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Mart ayında en fazla artışın yaşandığı kalem gıda olurken en fazla düşüş banka havale ücretlerinde yaşandı. Aylık bazda enflasyon yüzde 0,57 artarken yıllık bazda 11,86 olarak gerçekleşti.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre fiyatı en fazla artan ürünler gıda ürünleri oldu. İktisatçılar, koronavirüs nedeniyle insanların gıda maddelerine yoğun ilgi göstermesine bağlarken bankalar tarafından havale ve EFT ücretlerinin düşürülmesi de enflasyon rakamlarına yansıdı.

EN FAZLA ZAM BİBER VE PATATESTE

TÜİK verilerine göre tüketici fiyatları bazında martta en yüksek fiyat artışı yüzde 45.37 ile sivri biberde gerçekleşti. Sivrı biberdeki artışı yüzde 30.39 ile patates, yüzde 25.59 ile limon takip etti. Koronavirüs salgını sırasında en fazla alınan ürünlerden biri olan un da ise yüzde 1,33 fiyat artışı gerçekleşti. Kolonya ve diğer sağlık ürünlerindeki yüksek artış, enflasyon hesaplamalarındaki düşük yerleri nedeniyle enflasyona yanasımadı.