TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, sanayi üretim endeksi, Ekim ayında yıllık bazda yüzde 10,2 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 7-8 civarı artacağı yönündeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı sanayi üretim endeksini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de sanayi üretimi Ekim ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 artış kaydetti. Beklenti yıllık bazda Ekim'de yüzde 7-8 civarı artış sağlanacağı yönündeydi.

SANAYI ÜRETİMİ AYLIK YÜZDE 1,1 ARTTI

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2020 yılı ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,5 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 yılı ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,6 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,5 azaldı.

NİSAN AYINDA YÜZDE 31 DÜŞÜŞ GÖSTERMİŞTİ

Sanayi üretimi salgın etkisinin en çok hissedildiği Nisan ayında yıllık olarak yüzde 31'in üzerinde düşüş kaydetmişti. Takip eden dönemde sanayi üretiminde 'V' tipi bir seyir izlenmiş ve Ağustos ayında yıllık olarak artış yüzde 10'a ulaşmıştı. Ekim ayına ilişkin imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 50'nin üzerinde gerçekleşerek toparlanma ivmesinin devam ettiğini göstermişti. İstanbul Sanayi Odası ve Markit işbirliğiyle hazırlanan ankete göre Ekim'de yeni siparişlerde artış trendi 5 ayı geride bırakırken, imalatçılar müşteri talebinin iyileşmeye devam ettiğini belirtmişti. Yeni ihracat siparişlerinde de artış kaydedilmişti.