Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önümüzdeki seneden itibaren 'Milli elektronik kelepçelerin' üretileceğini ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi İşbirliği Projeleri (SİP) mevzuatı uzun süredir yürürlükte olmasına rağmen bu konuda şimdiye kadar başarılı bir ihale yapılamadığını belirterek, bunun ilk örneğini elektronik kelepçe ile ‘başardıklarını’ söyledi.

"YURT DIŞINDAN TALEPLER VAR"

“Artık kimseye muhtaç olmadan bu ürünü kendi ihtiyacımızı görecek şekilde kullanabileceğiz. Yurt dışından bu ürüne dönük talepler var” diyen Varank, 1 Ocak 2021’den itibaren elektronik kelepçelerin tamamen Türkiye’de üretileceğini ifade etti.

PROTOTİPLERİ İNCELEDİ

AA’nın haberine göre, Varank, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ana yükleniciliğinde kelepçeleri üreten Bilişim Vadisi’ndeki Ortem firmasını ziyaret etti. Firmanın Genel Müdürü Ömer Şahin Karaman’dan bilgi alan Varank, elektronik kelepçelerin prototiplerini inceledi.

“TAMAMI YURT DIŞINDAN İTHAL EDİLDİ”

Bakan Varank, ziyarete ilişkin değerlendirmesinde, denetimli serbestlik uygulamaları kapsamında Türkiye’de elektronik kelepçe kullanıldığını belirterek, önceki süreçlerde elektronik kelepçelerin tamamının yurt dışından, bir İsrail firmasından ithal edildiğini belirtti.

“İLK ÜRÜNLER EYLÜL AYINDA”

Varank, şunları ifade etti: “Eylül ayında ilk ürünler teslim edilmeye başlanacak. Ekimden itibaren de yabancı üründen yerli ürüne doğru bir geçiş olacak. Bakanlığımızın, diğer bakanlıklarla yapacağı iş birlikleri ile Türkiye’de yerlileşme hamlesini hızlandırmak istiyoruz. Elektronik kelepçe ihalesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi” bilgilerini verdi.