Ekonominin kötüye gidişi, enflasyonun son yıllarda en yüksek seviyeye ulaşması, yurttaşların alım gücünün düşmesi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çözüm aramaya itti. Bu doğrultuda ilk olarak Erdoğan tarafından duyurulan tanzim satışları, İstanbul ve Ankara'da başladı. Tanzim satış noktaları ve bu noktalarda oluşan uzun kuyruklar ise muhalefetin ve ekonomistlerin büyük tepkisini çekti.

''PAZARDAKİ FİYATLAR İÇİN GEREKİRSE AYAR ÇEKECEĞİZ''

Geçtiğimiz hafta ilk olarak 5 Şubat tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen AKP grup toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gıda fiyatlarındaki yükselmeye çözüm olarak tanzim satışlarını işaret etmişti ve ‘’Kabine toplantısında bazı tedbirler için Gıda, Tarım Bakanımız olmak üzere bazı tedbirler alacağız. CHP ve avanesi başta olmak üzere ellerini ovuşturarak ülkemizin yere kapaklanmasını bekleyenler bir kez daha hüsrana uğrayacaktır. Üreticiden tüketiciye kadar, arada bu komisyoncular var ya, vurgunu bunlar vuruyor. Herkes karını alıyor. Bu işte farklı adımlar atmak suretiyle üreticiden çıkıp tüketiciye gelen süreci sağlamak gayreti içinde olacağız. Biberiydi, çarlistonuydu, patlıcanıydı, domatesiydi; her şeyde, biz bu fiyatlara ayar çekme kararı aldık. Belediyelerimiz vasıtasıyla tanzim satışları yapabiliriz'’dedi.

''BELEDİYELERİMİZ UYGUN FİYATLA TANZİM SATIŞINA BAŞLAYACAK''

Erdoğan’ın partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı bu açıklamadan sonra 7 Şubat günü Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, belediyelerin bu hafta için sebze-meyve satışına başlayacaklarını belirtmişti. Yaptığı açıklamada gıda fiyatlarıyla ilgili spekülasyonlar olduğunu iddia etti ve belediyelerin satış yerleri kuracağını ve seracılıkla ilgili atılım yapacaklarını kaydetti. Albayrak ‘’Belediyelerimiz hızlı bir kurulumla uygun fiyatla tanzim satış yerleri imkanı sağlayacak. Tarladan sofraya profesyonel, bütünleşik bir adım atılacak. Seracılıkla alakalı yeni yatırım, dönüşüm konusunda bir paket hazırlayacağız. Bu hafta açıklayacağız. Kamu olarak biz sera konusunda stratejik bir yatırım yapılanmasına gideceğiz. Güçlü bir ekosistem kuracağız, çok hızlı adımlar atacağız’’ diye konuşmuştu.

İSTANBUL VE ANKARA'DA TANZİM SATIŞLARI BAŞLADI

Bütün bunların ardından İstanbul ve Ankara’da tanzim satış noktaları belirlenerek satışlar başlatıldı. Belediyeler üzerinden yapılacak satışlar için İstanbul’da 34 ilçede 50, Ankara’da 15 tanzim satış noktası kuruldu. İstanbul'daki tanzim satış noktaları; Kağıthane, Mecidiyeköy, Avcılar, Kadıköy, Bakırköy, Aksaray, Eminönü, Taksim, Kasımpaşa Kızılay, Beylikdüzü, Bayrampaşa, Bağcılar, Güngören, Sultanbeyli, Sultangazi, GOP, Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar, Şirinevler, Kartal, Maltepe, Pendik, Tuzla, Sancaktepe, Ümraniye, Esenler, Esenyurt, Çekmeköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu Meydanları aynı zamanda da Bahçeşehir 1. Kısım, Başakşehir 2. Etap Metro çıkışı, Büyükçekmece, Eyüpsultan Meydan, Ataşehir Örnek Mahellesi, Beykoz Kavacık Meydan, Üsküdar Kirazlıtepe, Fatih Karagümrük Meydan, Bostancı Lunapark, Pendik Sahil Meydan, Halkalı Mydan, Ümraniye Meydan AVM Otopark, Ataşehir Meydan, İstinye İspark, Zeytinburnu AVM, Alibeyköy Silahtar, Haliç, Bayrampaşa Yıldırım Mahallesi ve Esenler 100. Yıl Mahallesi olarak belirlendi. Ankara’ da ise Abdi İpekçi Parkı, Kızılay Meydanı, Kurtuluş Parkı, Altındağ Ulus Metrosu çıkışı, Altındağ Siteler İtfaiye Meydanı, Hasköy Cemre Parkı, Keçiören Kuyubaşı Metrosu çıkışı, Keçiören Belediyesi önü, Pursaklar Hicret Camisi önü, Etimesgut Belediyesi karşısı, Sincan Lale Meydanı, Mamak Şafaktepe Parkı, Mamak Bostancık Caddesi, Yenimahalle Batıkent Gimsa karşısı, Gölbaşı Belediyesi karşısında olmak üzere 15 noktada “halk sebze” tanzim satış noktası kuruldu. Kurulan tanzim satış noktalarında patates 3, elma 2.50, potakal 2, soğan ise 3 liradan satışa sunulmaya başladı.

''TANZİM-SATIŞ MESELESİ, İKTİDARIN SEÇİM KAMPANYASI İLE İLGİLİ''

Gıdadaki enflasyonun son yıllarda en yüksek seviyeye ulaşması hakkında üretilen bu çözüm karşısında muhalefetten, ekonomistlerden birçok tepki geldi. İşte sosyal medya twitter üzerinde verilen tepkiler; Ekonomist ve Doç Dr. Ümit Akçay  ‘’Zaten herkes farkında ama yine de belirtmiş olayım: Tanzim-satış meselesi, iktidarın seçim kampanyası ile ilgili. TÜİK, enflasyon verisi için buralardan fiyat alacak mı, izlemek lazım. Bir de krizin iktidarlara neler yaptırabileceği ile ilgili ilginç bir örnek'' diyerek tepkisi belirtti.  

''İŞTE BU GERÇEK, YOKSULLUKTUR...''

Gazeteci ve TBMM 25. Ve 26. Dönem CHP Milletvekili olan Barış Yarkadaş ise ‘’Erdoğan, CHP'nin seçimlerde 1. olduğu Kadıköy için Kaymak tabaka, Türkiye yansa umurlarında olmaz diyordu. Bu tweeti İBB'nin kurduğu Tanzim Satış Çadırı'nın önünden yazıyorum. İki kilo mal alma sınırı konulan çadırın önünde, dört sıra kuyruk var. İşte bu gerçek, yoksulluktur...’’

''SAVAŞ YILLARINDAN BİLE BETER''

İktisatçı Mustafa Sönmez ‘’AKP’li Belediyeler sebze-meyve satışına başlayacakmış. Tarımla ilgili kamu kurumlarını özelleştir, kapat; köyleri yak, göçe zorla; tarım desteklerini kaldır, tarımı, hayvancılığı çökert, sonra sebze sat. Allahın sopası yok. Maymuna döndünüz'' dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise tanzim satış noktalarında oluşan kuyrukları belirterek ‘’Savaş yıllarından bile biter’’ diye yazdı.

''VATANDAŞ AYVAYI UCUZ YİYORUM SANACAK''

CHP Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ise tanzim satışlarındaki kotaya tepki gösterdi ve ‘’Tanzim satış için 2 kg kota koymuşsunuz da kuyruklara tekrar girerek o kotayı istismar edenler olacaktır; karneye bağlayın bence siz bu işi’’ dedi. Muharrem İnce ise ‘’Devlet bez üretmez, Sat Sümerbank’ı Devlet şeker üretmez, Sat Şeker fabrikalarını... Özelleştir, babalar gibi sat, kapat çık bu sektörlerden... tarımı bitir, ithal et! Şimdi çadırdan dükkan kurup domates, soğan, biber, patlıcan satıp ekonomiyi düzeltecekler! Akıl küpleri sizi!’’ diyerek duruma isyan etti.Liberal Demokrat Eski Genel Başkanı Cem Toker ise ‘’ Belediye bugün seçim popülizmiyle maliyetin altında toplu taşımacılık yapıyor. Bu zararı yine vatandaştan aldığı diğer vergilerle kapatıyor. Vatandaş da “ucuza seyahat ettiğini” sanıyor. Sebze, meyve tanzim satış mağazaları da öyle olacak. Vatandaş ayvayı ucuza yiyorum sanacak" dedi.

ZABITA ÖNLEM ALDI

İstanbul Mecidiyeköy’deki tanzim satış noktasında; 8-10 kişilik gruplar halinde sıraya giren bazı şahıslar 14’er kilogram sebze alıp bölgeden ayrıldıktan sonra yeniden tanzim satış noktasına dönmeye başladı. Zabıta ikinci kez satın alma girişiminde bulunanları uyarıyor.

TEMİZLİK MALZEMELERİNDE DE TANZİM SATIŞI

Erdoğan ise bugün Ankara Keçiören’deki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, belediyelerin tanzim satışları hakkında olumsuz tüm tepkilere rağmen “Fiyatlar neredeyse yarı yarıya inmiş durumda. Bunlarla kalmayacağız. Temizlik malzemelerine de gireceğiz” dedi.

''CHP'NİN 1970'LERDE KURDUĞU TANZİM SATIŞ MAĞAZALARINDAN MEDET UMUYORLAR''

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Üreticiye hakkını vermeyecekler, kooperatifleri bitirecekler sonra da çıkıp CHP'nin 1970'lerde kurduğu hem üreticinin hem tüketicinin yüzünü güldüren tanzim satış mağazalarından medet umacaklar. Bu da aspirin tedavisi olmaktan ileri gitmez" diye konuştu.