Hükümetin koronavirüsle mücadele paketinde önemli bir yere sahip olan temel ihtiyaç kredisinin pek çok yurttaşa verilmediği ya da talep edilen miktarın çok altında verildiği ortaya çıktı.

Temel İhtiyaç Kredisi adı altına salgınla mücadele için çıkarılan yeni krediler yurttaşların pek çoğuna verilmezken, krediyi alabilenler ise talep ettikleri miktarın çok altında bir meblağ alabiliyor.

"10 BİN İSTEDİM 3 BİN VERDİLER"

Kredi başvurusu 3 gün içinde sonuçlanan ve bir kamu kuruluşunda çalışan Deniz Aşan, kredi alım sürecini dokuz8HABER'e anlattı. Herhangi bir borcu olmadığını söyleyen Aşan, "Asgari ücretin üzerinde bir maaş alıyorum. Herhangi bir kredi kartı borcum yok. Ancak 10 bin TL talep etmeme rağmen Vakıfbank'tan 3 bin TL kredi alabildim" dedi. Müşteri hizmetlerine ulaşmada güçlük çektiğini belirten Aşan, "Aldığım kredi benim hiçbir işime yaramayacak aslında. Kısa süreyle beni idare etmesi ve acil bir ihtiyaçta yanımda bulunması için onay verdim. Ancak istediğim parayı alabilseydim aileme ve çevreme daha fazla yararım dokunacaktı" dedi.

"OLUMLU YA DA OLUMSUZ DÖNÜŞ OLMADI"

Temel ihtiyaç kredisine başvuran kimi yurttaşlara ise herhangi bir dönüş yapılmıyor. Başvurusunun üzerinden 25 gün geçtiğini söyleyen Burhan Sarı, "Bankayı aradığımda talebiniz değerlendiriliyor deniyor. Bana olumlu ya da olumsuz bir cevap verseler ona göre bir mali planlama yapacağım. Belki birinden borç isteyeceğim. Ama devletimin bankası bana 25 gündür olumlu ya da olumsuz dönüş yapmıyor" dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün yaptığı açıklamada 3 milyon 977 bin yurttaşın Temel İhtiyaç Kredisi'nden yararlandığını belirtmişti. Görünen o ki yararlanamayan yurttaş sayısı bu sayıdan oldukça fazla. Temel ihtiyaç Kredisi'ne başvuranlar, başvuru sürecinin takip durumunu bu linkten öğrenebilir.