TÜİK'te işsizlik ile enflasyon ölçüm yöntemlerinin yenilenmesi için kurulan danışma kurulları lağvedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) işsizlik ve enflasyon istatistiklerinin ölçüm yöntemlerinin yenilenmesi ve kuruma itibar kazandırılması amacıyla kurulan ve bağımsız akademisyenlerden oluşan danışma kurulları lağvedildi.

Bu kurulların kurulması kararını alan ismin, üç hafta önce TÜİK'in başkanlığına vekaleten atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru olduğu belirtilirken, Ahmet Kürşad Dosdoğru, geçtiğimiz günlerde görevden alınarak, yerine Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer atandı.

Barış Soydan, T24'te yer alan "TÜİK'te iki aylık peri masalı bitti: Danışma kurullarının lağvı Bakan Elvan'a mesaj mı?" başlıklı yazısında konuyu gündeme getirdi. Soydan yazısında, "TÜİK'te üç hafta önce vekaleten başkanlığa atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru döneminde hız kazanan çalışma, geçen hafta asaleten yapılan atama ile başkanın değiştirilmesi sonrasında dün (Perşembe günü) durduruldu. TÜİK'in yeni Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer'in ilk kararı, bağımsız kurulları kaldırmak oldu" ifadelerine yer verdi.

"BİRKAÇ TOPLANTININ BİLE İSTATİSTİKLERE ÖNEMLİ KATKILARI OLDU"

Enflasyon verisi için oluşturulan kurulun üç, işsizlik için oluşturulan kurulun iki toplantı yaptığını belirten Soydan, "Bu birkaç toplantının bile TÜİK'in istatistiklerine önemli katkıları oldu" dedi. Soydan, kurulların oluşturulması ile ilgili ise şu değerlendirmelere yer verdi: "TÜİK'te bağımsız kurullar oluşturmak, muhalif kimlikleriyle bilinen iktisatçıları davet etmek gibi adımlar, Bakan Elvan'ın onayı olmadan atılamayacak kadar cesur adımlar", "Bu 'açılımlar' Lütfi Elvan'a veya geniş anlamdan Kasım'da ekonomi yönetimini üstlenen Elvan-Ağbal ekibine aitti. Ve durduruldu." Yıllardır geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarını açıklamaktan kaçınan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz günlerde nihayet geniş tanımlı işsizliği açıklamıştı. TÜİK verilerine göre Ocak 2019’da yüzde 19,6 olan geniş tanımlı işsizlik oranı Ocak 2021’de yüzde 29,1’e yükseldi. Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 37,3 oldu.