Sabah programlarında koronavirüse ve pek çok hastalığa iyi geldiği iddiasıyla adından sıkça söz edilen zerdeçalın fiyatı salgın öncesine göre 2 kat arttı.

Salgın fırsatçıları her seçeneği değerlendiriyor. Sabah programına çıkan ve sağlık hakkında konuşan kişilerin neredeyse tamamının tüm hastalıklara iyi geldiğini iddia ettiği zerdeçalın fiyatı 2 kat arttı.

TÜM SABAH PROGRAMLARINDA BAHSEDİLİYOR

Koronavirüsle alakalı hiçbir klinik deneyde kullanılmayan ve salgına yönelik etkisi bilinmeyen zerdeçalın satışların son 2 ayda 2 kat arttı. Şubat ayında kilosu 20 TL olan baharatın fiyatı Nisan ayı sonlarına doğru 40-50 TL bandına fırladı. "Evde kal" çağrılarının sıklaştığı fakat gündelik yaşamın henüz durma noktasına gelmediği günlerde sabah programlarında sıkça içilmesi söylenen zerdeçal gerçekten faydalı mı? Eczacı Ertan Civelek'e sorduk.

"KANITLANMIŞ HİÇBİR FAYDASI YOK"

Zerdeçalın ilaç olmadığını söyleyen Civelek, "Covid-19 öncesinde de kansere iyi gelip gelmediği bize sıkça soruluyordu. Sabah programlarında insanlara kanser olmamak için balla karıştırıp kaşık kaşık içilmesi söyleniyordu. Bu bitkinin herhangi bir faydası yok. Olsa klinik deneyler sonucunda kanıtlanır ve bilim dünyasıyla paylaşılırdı" dedi.

"REFERANS BİLİM OLMALI"

Salgınla mücadelenin uzun bir süreç olduğunu söyleyen Civelek, "Bu süreç uzadıkça insanlar farklı arayışlara yönelebiliyor. Bilim dışı arayışlar da bu dönemlerde gündeme geliyor. Zerdeçalı balla karıştırıp kullanmanın elbette kanıtlanmış bir zararı yok. Ama tıbben güvenilirliği olmayan tavsiyelere uymamak lazım. Belki de henüz tespit edilemeyen bir zararı var. Bu nedenle doktorların önermediği, ilaç olmayan hiçbir şeyi tedavi sürecinde kullanmamak lazım" dedi.

"İLAÇLAR ZARARLI DEĞİLDİR"

İlaç kullanımının şu an tedaviler açısından bilimsel olarak en etkili yöntem olduğunun altını çizen Civelek, "İnsanlar, ilaçların zararlı olduğunu bitkilerin zararsız olduğunu düşünüyor. Aslında bilinçsiz hareket edildiğinde durum tam tersi. Örneğin zerdeçalın içinde bulunan hangi maddenin hangi hastalığa ne derece iyi geldiğini veya kötü geldiğini bilmeden zerdeçalı kaşıklamak size klinik deneylerden geçmiş bir ilaçtan daha fazla zarar verebilir. O nedenle şunu bir kere daha söylemek gerekiyor: İlaçlar değil cehalet öldürür" ifadelerini kullandı.

ZERDEÇAL NEDİR?

Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya'dır. Diğer isimleri zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranıdır. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut seklindedir. Yan kökleri ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır. (Kaynak:Wikipedia)