GÜNDEM

Elle aratmayan yolcu uçağa alınmayacak, keyfi olarak paraşütle atlayana da 500 bin TL ceza

AKP'nin hazırladığı yeni yasa teklifine göre; havalimanlarında üzerini ve eşyalarının elle araması gereken durumlarda itiraz eden yolcular, uçağa alınmayacak. Uçakta , telefon kullanmak, keyfi paraşütle atlamak gibi eylemlerin üst ceza limiti 500 bin liraya kadar çıkarılacak.

Abone Ol

AKP, havalimanlarında elle aramayı kabul etmeyen yolcuların uçağa alınmaması ve uçakta taşkınlık çıkaranlara para cezası verilmesini öngören bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifin amacı olarak ulaştırma, denizcilik, haberleşme, uzay ve bilgi teknolojileri alanlarında güvenli, erişilebilir ve ekonomik hizmetlerle toplumun yaşam kalitesini yükseltmeyi ve ülke kalkınmasına katkı sağlamayı gösterdi.

Güler, havalimanlarında tüm yolcuların güvenlik gerekçesiyle eşyalarıyla birlikte teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle aranacağını belirtti. Eğer teknik cihazlarla yapılan kontroller yetersiz kalırsa ve yolcu elle aranmayı reddederse, bu yolcu havaalanı ve uçağa alınmayacak. Bu durumda, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların hükümleri geçerli olacak.


Teklifte yer alan düzenlemeler şu şekilde:

Havalimanı girişinde tüm yolcular cihazla aranacak. Cihazla aranmanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacak. Ancak kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcu uçağa kabul edilmeyecek. Havacılık güvenliği ile sınırlı olmak üzere özel güvenlik personeli genel kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabilecek.

Uçuş sırasında tehlikeli ve zorunlu durumlar dışında insan hayatını riske atacak eylemlerin cezası artıyor. Bu çerçevede, uçakta izinsiz yayın yapmak, telefon kullanmak, keyfi paraşütle atlamak gibi eylemlerin üst ceza limiti 500 bin liraya kadar çıkarılacak.

Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti verenler, Bakanlıkça belirlenen şartları sağlayamamaları veya verilen süre içerisinde şartları yerine getirememeleri durumunda ilgili sahada hizmet veremeyecek. Aykırı hareket edenlere Bakanlık veya liman başkanlığı tarafından 2 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak.