ABD seçimlerinin ardından, İngiliz The Guardian gazetesi 3,9 milyon takipçili hesabını kullanmama kararı aldı. Gazete, “X’te olmanın faydaları zararlarının gölgesinde kalıyor” açıklamasını yaparken, platformda aşırı sağcı komplo teorileri ve ırkçılığın desteklendiğini, Musk’ın X’i siyasi manipülasyon aracı olarak kullandığını belirtti.

Almanya Bundesliga takımı St Pauli Hamburg da X’ten ayrıldığını duyurdu. Kulübün açıklamasında, “Musk, X’i nefret söyleminin yayıldığı bir platforma dönüştürdü, ırkçılık ve komplo teorileri kontrolsüzce yayılıyor” ifadeleri yer aldı. Ayrıca, Almanya’daki erken seçimlerde Musk’ın, aşırı sağcı politikaları destekleyebileceği kaygısı dile getirildi.

ABD seçimlerinin etkisiyle, Bluesky platformunun kullanıcı sayısında hızlı bir artış yaşandı. Son bir haftada bir milyon yeni kullanıcı katılırken, toplam sayı 15 milyona ulaştı. Yeni katılımcıların büyük kısmının, Musk’ın teknoloji gücünü siyasi amaçlar için kullanmasından rahatsızlık duyan Amerikalılar olduğu belirtildi.

Twitter’ın eski CEO’su Jack Dorsey’in 2019’da geliştirmeye başladığı Bluesky, Jay Graber tarafından yönetiliyor. Reklam tabanlı olmayan bir gelir modeline sahip olan Bluesky, X’e kıyasla kullanıcılarına algoritmalar üzerinde daha fazla kontrol imkânı sunuyor. X, mavi rozet sahibi abonelerin paylaşımlarını öne çıkarırken, Bluesky kişisel akış deneyimini ön plana çıkarıyor.

HAFTADA BİR MİLYON YENİ KATILIMCI

Bluesky, sahte ve kötü amaçlı hesapları tespit edip silmeye odaklandıklarını belirtiyor ancak bu konuda detaylı bilgi vermiyor. Diğer sosyal medya platformları gibi Bluesky da yasal talepler doğrultusunda kullanıcı verilerini paylaşabileceğini açıklıyor; bu kapsamda e-posta adresleri ve siteye erişim saatleri yer alırken, özel mesajların paylaşılmadığı ifade ediliyor.

X’e ilk önemli alternatif, Meta’nın Instagram ve Facebook çatısı altında sunduğu Threads oldu. Twitter’ın X’e dönüşümüne tepki çeken kullanıcıları hedefleyen Threads, hızlı bir çıkışla, 275 milyon aboneye ulaştı. Ancak daha eğlence odaklı bir platform olarak tasarlanan Threads, habercilere ve gazetecilere mesafeli bir tutum sergileyerek X’e gerçek bir alternatif olma potansiyelini zayıflattı. Öte yandan, Türkiye’de Threads hâlihazırda Rekabet Kurumu kararı nedeniyle hizmet vermiyor.