İsrail, 7 Ekim'deki Kassam Tugayları'nın operasyonunun ardından Gazze'ye yoğun saldırı başlattı. Çoğunluğu kadın ve çocuk binlerce insanın öldürüldüğü saldırıların en serti ise dün gece başladı. İsrail, saldırıları 'yeni bir aşama' olarak değerlendirdi. BM Genel Kurulu, bağlayıcılığı olmayan 'ateşkes' kararı aldı ancak İsrail bu kararı tanımayacağını söyledi. BM Genel Sekreteri Anotnio Guterres, "Tarih hepimizi yargılayacak" diyerek durumun vehametini aktardı.

MUSK: ULUSLARARASI TANINMIŞLIĞI OLAN KURULUŞLARA STARLİNK DESTEĞİ VERECEĞİZ

Dün geceki saldırıların ardından Gazze tamamen karanlığa gömüldü. İnternet ve telefon bağlantıları kesildi. Gece boyunca Gazze Şeridi'nden neredeyse hiç görüntü ve bilgi akışı sağlanamadı.

Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden gelen talepler üzerine Elon Musk açıklama yaptı. Bir kullanıcının “Gazze bombardıman altında. İnternet ve telekomünikasyon kesildi. Acilen Starlink’e ihtiyaç var” çağrısına yanıt veren Musk, “Gazze’de yer bağlantıları konusunda yetkinin kimde olduğu net değil ancak henüz bölgedeki terminallerden böyle bir talep gelmedi” ifadelerini kullandı. Kullanıcı bunun üzerine, “Lütfen araştırın. İnsanlar orada acı çekiyor ve dünyayı neler yaşadıkları konusunda bilgilendirmiyorlar” yanıtını verdi. Musk ise “Gazze’deki hiçbir terminal bizimle iletişime geçme denemesinde bulunmadı. SpaceX, uluslararası arenada tanınan yardım kuruluşlarına iletişim desteği verecek” dedi.

Bir başka kullanıcının “BM Genel Sekreteri Anotnio Guterres, Gazze’deki insani çabalara liderlik eden ekiplere sahip ve hepsi dış dünyayla iletişimi kaybetmiş durumda. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) ekipleri orada. Ayrıca BM gönüllüleri de orada. Bununla birlikte UNICEF’in de Gazze’de birden fazla ekibi bulunuyor. Bunlardan herhangi biri, Starlink uydularının iletişimi sağlaması için resmi talepte bulunabilir. Bu ifade özgürlüğüyle bile ilgili değil, tamamen hayatta kalma meselesi” sözlerine de yanıt veren Musk, “BM ve diğer uluslararası alanda tanınan yardım kuruluşlarını destekliyoruz” dedi.

GAZZE'DE SON DURUM

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi. İsrail ordusu, hava saldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

Resmi rakamlara göre, İsrail’in Gazze’deki saldırılarında 3 bin 595’i çocuk olmak üzere 7 bin 703 kişi öldü ve 19 bin 734 kişi yaralandı. Ancak dün geceki yoğun bombardıman ve bugün devam eden saldırıların ardından tablonun daha da vahim olduğu düşünülüyor.

Bununla birlikte, Kassam Tugayları, İsrail’in yoğun bombardımanına yanıt olarak Tel Aviv’i füzelerle vurduklarını açıkladı.