Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin 2132 Eynez maden işçisinin tazminat alacaklarını ödemeye başladığını duyurdu.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçtiğimiz Kasım ayında Soma maden işçilerine tazminatlarının ödeneceği yönünde söz vermesi ardından Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 2132 Eynez maden işçisinin tazminat alacaklarını ödemeye başladığını yaptıkları açıklama ile duyurdu.

‘BİR AVUÇ MADEN İŞÇİSİNİN BAŞARISI’

Bağımsız Maden İş Sendikası yöneticilerinden Kamil Kartal, 2132 Eynez maden işçisinin tazminat ödemelerinin TKİ tarafından yapılmaya başlandığını belirtti. Soma’da tazminat haklarını almak isteyen işçilerle uzun zamandır mücadele ettiklerini vurgulayan Kartal, “Soma’da devlet ve sermaye 5 yılı aşkın bir zamandır maden işçilerinin tazminat haklarının üstüne çökemeye çalıştı. Burada her türlüyü baskıya ve tehdide rağmen mücadele verildi. Gelinen nokta kısmi olarak bir başarı elbette, bir avuç maden işçisinin sokağa çıkmasıyla elde edilmiş olan bir başarı. Uyar, Atabacası, Işıklar, Geventepe işçileri için söz verilen Torba Kanun’un çıkması için mücadelemiz devam edecek” dedi.

‘MADEN PATRONLARI EKMEĞİ BİR TEHDİT ARACI OLARAK KULLANIYOR’

Soma maden sahiplerinin devleti arkasına alarak işçiler üzerinde baskı kurduğunu ifade eden Kartal, “Soma maden patronları, devleti de arkasına alarak işçiler üzerinde baskı kuruyor. Ekmeği bir tehdit aracı olarak kullanıyorlar. Türkiye Maden İşçileri Sendikası da bu baskının aracı oluyor. İşçiler işsizlik korkusuyla bu sendikaya üye oluyorlar. Biz verdiğimiz mücadeleyi Soma’daki patronların, devletin ve sendikanın kurduğu bu baskıyı kırana kadar devam ettireceğiz” diye konuştu.

‘TORBA YASASI ÇIKANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Kartal, sözlerini Uyar, Atabacası, Işıklar, Geventepe işçilerine verilen Torba yasası sözünün tutulması için 16 Şubat’ta Soma Meydanı’nda yapacakları yürüyüşe tüm demokrasi güçlerini davet ederek sonlandırdı.