A101 market zincirinin çalışanları sosyal medya üzerinden sabahın erken saatlerinde işbaşı yapmak zorunda bırakıldıkları ve 12,5 saatlik çalışma koşullarına isyan ediyor.

A101 market zincirinin çalışanları sosyal medya üzerinden sabahın erken saatlerinde işbaşı yapmak zorunda bırakıldıkları ve 12,5 saatlik çalışma koşullarına isyan ediyor. Çalışanlar, "7'de mağazada mıyız diye pos cihazlarının fotoğrafını çekip mağaza müdürüne gönderiyoruz" ifadesinde bulundu. Sosyal medya üzerinden örgütlenen çalışanlar, günlük 12-13 saate kadar çalıştıklarını buna rağmen fazla mesai ücretlerini alamadıklarını ifade etti. Sabahın erken saatlerinde marketi açan çalışanlar, saatlerce boş mağazada müşteri beklediklerini ifade etti.

"HERKESİN BİZİ GÖRMESİNİ VE DUYMASINI İSTİYORUM"

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre Sema Akyüz isimli bir sosyal medya kullanıcısı, A101 çalışanı olduğunu belirterek, "Ben A101 işçisiyim bu sabah 6'da evden çıktım. Bu fotoğrafı işe girmeden çektim. Marketin ışıkları sokağı aydınlatamıyor bile. Daha güneşi görmeden mağazaya girdik. İki gündür sendikamız sesimizi duyurmaya çalışıyor ama herkesin bizi görmesini duymasını istiyorum. Sabah saat 7 buçukta işe geleceksiniz dediler ama biz 7'de mağazayı açmak zorundayız. 7'de mağazada mıyız diye pos cihazlarının fotoğrafını çekip mağaza müdürüne gönderiyoruz. Bizi böyle denetliyorlar. saat 9, 9 buçuğa kadar 1 müşteri bile gelmiyor. Biz uykusuz, yorgun bekliyoruz. İşten çıkış saatimiz güya sekiz. Yarın akşam bizim mağazada sayım var. sabah 7'de gidip gece 11de işten çıkacağım. Fazla mesaiye kaldığımız saatler puantaja işlenmiyor. günlük 8 saat çalışıyormuşuz gibi yazıyorlar. Kağıt üstünde her şey usule uygun. Ne emeğimizin karşılığını alabiliyoruz ne de insan yerine konuyoruz. bu kadar saat çalışıyoruz ama molamızın onuncu dakikasında geri içeri çağırıyorlar. yoğunluk var kasaya geç diyorlar. sabahtan akşama kadar ayaktayız. dün 12 saat çalıştığım için ayaklarımın ağrısına duramıyorum" ifadelerini kullandı. https://twitter.com/SemaAkyzz/status/1367792286696935428?s=20

"ÜCRETSİZ ÇALIŞACAK KÖLE Mİ ARIYORSUNUZ?"

Mağaza-Market Sendikası A101 Koordinasyonu ise, yaptığı yazılı açıklamayla A101 işçilerini direnmeye çağırdı. "Biz sabah 07.30’dan gece saatlerine varana kadar o mağazalarda kalacağımızı biliyoruz. Çünkü A101, puantajlarımıza 'mesai' saatlerimizi yazmıyor" diyen koordinasyon, "Daha gün doğmadan yollara düşeceğiz. Çalıştığımız market içinde gün doğdu mu battı mı, bilmeyeceğiz. 07.30’da açılış yapmak istemiyoruz. Siz yol paralarımızı vermekten, primlerimizi bile yatırmaktan kaçınan bir firmasınız. 07.30’da işe başlayıp ücretsiz çalışacak köle mi arıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"BİZ KÖLE DEĞİL İŞÇİYİZ"

Tüm A101 işçilerini, kendileri gibi itiraz etmeye ve bu çalışma saatlerini kabul etmemeye çağıran koordinasyon, "Biz köle değil işçiyiz! Her iş yerinde, her mağazada '07.30’da gelemeyiz' diyelim. A101 patronları bu saatleri yeniden düzenleyecek! Birleşirsek kazanırız" dedi.