Ankara'da 1 Mayıs DİSK, KESK, TMMOB ve ATO'nun çağrısıyla binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla Tandoğan Meydanı'nda kutlandı.. 1 Mayıs'ı Hatay'da düzenleyen Türk-İş, Ankara'da bağlı sendikalarının başkentteki mitinge katılmasına izin vermedi.
TANDOĞAN'DAN GÖRÜNTÜLER - Curated tweets by dokuz8haber

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]A[/mks_dropcap]nkara'da 1 Mayıs DİSK, KESK, TMMOB ve ATO'nun çağrısıyla düzenlendi. 1 Mayıs'ı Hatay'da düzenleyen Türk-İş, Ankara'da bağlı sendikalarının başkentteki mitinge katılmasına izin vermedi. Türk-İş tertip komitesinden çekilmesine rağmen Ankara'da 1 Mayıs binlerce kişinin katılımıyla kitleseldi. Tandoğan'a yürüyen işçiler, kamu emekçileri, hekimler, mimar ve mühendisler, kadınlar, gençler, siyasi partiler özellikle OHAL'e tepki gösterdi. 24 Haziran seçimleri öncesi mesajların verildiği 1 Mayıs'ta “Güzel günler göreceğiz” denildi.

HİPODROMDA TOPLANILDI

Başkent 1 Mayısı'nda adres Tandoğan Meydanı oldu. DİSK Ankara Bölge Temsilciği, KESK Ankara Şubeler Platformu, Ankara Tabip Odası, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın çağrısıyla Hipodrom içinde toplanıldı.

Hipodrom'da bulunan toplanma alanında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ankara Valiliği'nin açıklamasında olduğu gibi sırt çantalarına izin verilmedi. Sadece kol çantalarına izin verilirken elinde gazete, powerbank, parfüm şişesi vb. çeşitli eşyalarla giriş yapanlara engel çıkarılması tepkilere neden oldu.

TAŞERON İŞÇİLERDEN "AYRIMSIZ KADRO" TALEBİ

Yürüyüşün en önünde DİSK ve KESK'e bağlı sendikalar, ardından TMMOB ve Ankara Tabip Odası yer aldı. Sendika ve meslek odaları “İnsanca bir yaşam, emek demokrasi ve özgürlük için yaşasın 1 Mayıs. Biji Yek Gulan”, “Güzel günler göreceğiz” ortak pankartıyla yürüdü.  DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş “Ekmeğimizi kazanırken hayatımızı kaybetmeyeceğiz” pankartı ile ile alana girerken, Sosyal-İş Sendikası kitabevi ve yayınevi çalışanlarına birleşme çağrısında bulundu. DİSK üyesi işçiler “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attı. Taşeron işçileri "ayrımsız kadro" talebini dile getirdi.

"OHAL VE KHK'LARA HAYIR" SLOGANI

KESK'e bağlı sendikalar ve Eğitim Sen'in kortejinde özellikle OHAL ve KHK'lere karşı demokrasi ve iş güvencesi talebi ön plandaydı. Büro Emekçileri Sendikası “Saltanatlar çöker 1 Mayıs sürüyor” pankartıyla yürürken, Tüm Bel Sen üyeleri ise belediyelere atanan kayyumların halk iradesine darbe olduğunu vurguladı. Eğitim Sen üyeleri “Laik, ana dilinde, bilimsel eğitim”, “Esnek güvencesiz angaryaya son”, “İş güvencemiz, geleceğimiz, onurumuz için 1 Mayıs” pankartlarıyla yürüdü.  TMMOB üyeleri ise doğanın kentlerin yaşamların yağmalanmasına izin vermeyeceğiz dedi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de “Kaçak saraylı Cumhurbaşkanı istemiyoruz” pankartıyla yürüdü. LGBTİ'ler de Gökkuşağı korteji ile yürüdü. “Sömürüye, ayrımcılığa, diktatörlüğe, yasaklara karşı LGBTİ+'lar sokakta” pankartıyla  yürüyerek ayrımcılığa son verilmesini istediler.

"DEMİRTAŞ'A ÖZGÜRLÜK" TALEBİ

HDP “Faşizme ölüm, Demirtaş'a özgürlük” sloganlarıyla tutuklu milletvekilleri ve siyasetçilere özgürlük istedi. Emek Partisi “İş, ekmek, özgürlük” ana pankartıyla yürüdü. Birleşik Haziran ise “Haziran'da halk egemenliği” pankartıyla seçimlere dikkat çekti. CHP “1 Mayıs'ta emekçi sınıfı yumruğunu gösterecek, Haziran'da suratına indirecek” pankartıyla yürüdü.

ÜNİVERSİTELERİN BÖLÜNMESİNE TEPKİ

ODTÜ öğrencileri “Özgür üniversite için sömürüyü yıkmaya, emeğin saflarına” pankartıyla yürüdü. Gazi Üniversitesi öğrencileri ise çeşitli gençlik örgütlerinin kortejlerinde üniversitelerinin bölünmesine olan tepkilerini 1 Mayıs'a da taşıdı. Gazi Üniversitesi Emek Gençliği “Bölünerek değil, birleşerek çoğalıyoruz” pankartıyla yürüdü. Ankara Üniversitesi, “Koş yoldaş koş arkanda eski dünya var”, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin öğrencileri ise “Son kötü günleri yaşıyoruz, ilk güzel günleri, de yaşayacağız” yazılı pankartla alana girdiler.

TÜRK-İŞ 1 MAYIS'TAN ÇEKİLDİ

Türk-İş'in 1 Mayıs tertip komitesinden çekilmesi mitinge işçi katılımını etkiledi. Ancak Türk-İş'e bağlı Tümtis, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Tez-Koop-İş sendikaları mitinge katıldı. Türk-İş'in 1 Mayıs'a katılmamasına rağmen Türk-İş üyesi bazı işçilerin 1 Mayıs'a katıldığı görüldü. Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi ise sendika binası önünde 1 Mayıs açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada Türk-İş'in tutumuna tepki gösterildi.

G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu da “Gazetecilik suç değildir” pankartıyla cezaevindeki gazetecilere özgürlük istedi.

"HUKUKUN YERİNİ FERMANLAR ALDI"

DİSK Ankara Bölge temsilcisi Tayfun Görgün, 77 1 Mayıs’ında, Maraş’ta, Çorum’da, Madımak’ta, Haziran direnişinde, Suruç, 10 Ekim Ankara Katliamında katledilenleri, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçileri, kadın cinayetlerinde katledilen kadınları andı. İki yıldır devam eden OHAL koşullarında grevlerin yasaklandığını, sendikal hak ve özgürlüklerin yok sayıldığını belirten Görgün konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hukukun yerini fermanların, liyakatın yerini sadakatin aldığı bir düzen bu düzen. Çocuk gelinlerin, çocuk işçilerin her geçen gün arttığı bir düzendir. Ama bizler bu düzenden daha güçlüyüz. Tek Adamdan büyük milyonlar var. Bu düzene itirazı olan bizler, adalete hasret milyonlarız. Bu meydandan söz veriyoruz. Karanlık bir rejimin kurulmasını durduracak, yeni bir düzeni emekçi ellerimizle yeniden kuracağız Güzel günler göreceğiz.  Yitirdiklerimize sözümüz olsun. Biz kazanacağız. Yaşasın 1 Mayıs. Biji yek gulan. Birlik, mücadele yolumuz açık olsun”.

"İŞVERENLER İÇİN GÜL BAHÇESİ, İŞÇİLER İÇİN DİKENLİ TARLA"

Tertip Komitesi Başkanı Sultan Saygılı ise konuşmasında, “İşçilerin hak arayışlarının, grev haklarının, OHAL gerekçesiyle engellendiği, bunun bir başarıymış gibi, iktidar tarafından sermaye sınıfına anlatıldığı bir dönemdeyiz. İşverenler için gül bahçesi haline getirilen düzen, işçiler için dikenli tarla haline getirilmiştir. TTB ve KESK genel merkez yöneticilerinin tutuklanması, sendika yöneticilerine yönelik baskı ve gözaltılar iktidarın bu planlarının bir parçasıdır. KHK’ler ile Anayasa ve yasaların yok sayıldığını belirten Saygılı, siyasetçiler, gazeteciler, öğrenciler, sendikal mücadele yürütenlerin tutuklandığını, belediyelere kayyumlar atanarak halkın iradesi yok sayılıyor. Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına yönelik saldırılar artıyor” ifadelerine yer verdi.

10 EKİM KATLİAMINDA YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI

Geçen yıllarda olduğu gibi bu 1 Mayıs'ta da 10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere Ankara garı önünde yapılan anmaya katılanlar, 10 Ekim Katliamı'nın sorumlularının yargılanmasını istediler. Ankara Garı katliamdan önceki yıllarda düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşlerinin de toplama alanıydı.

dokuz8H ABER /Oğuz Demirkapı (@demirkapi) - Latif Köse (@latifkose56) - Ali Haydar Çelebi (@ali_Haydar_1) - Nisa Yıldırım (@nisaayildirim)