İstanbul’da Avcılar Belediyesi ile Tüm Bel- Sen Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi süreci tıkandı. Emekçiler “Hak arayışlarımız devam edecek" açıklaması yaptı.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen), Toplu İş Sözleşme görüşmelerine ilişkin, belediye binası önünde basın açıklaması düzenledi. "Toplu sözleşme hakkımız gasp edilemez " pankartının açıldığı açıklamada, sık sık "Zafer direnen emekçinin olacak" , "Müteahhitte değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı. Açıklamaya sendika yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

“HAKLARIMIZIN ÖNEMLİ BİR KISMINI ALABİLDİK”

Açıklamayı yapan Tüm-Bel-Sen 1’nolu Şube Başkanı Adem Erdem, 2005 yılından bugüne, toplu iş sözleşmeleri imzaladıklarını belirterek, "Emekçilerin hakları konusunda kararlı tutumumuz nedeniyle belediye başkanları ile zaman zaman karşı karşıya geldik. TİS ile kazanılan haklarımızı almakta zorlandık, sorunlarımızı demokratik haklarımızı kullanarak Avcılar halkı ile sık sık paylaşarak, uzun soluklu mücadelelerle haklarımızın önemli bir kısmını alabildik. Meydandaki hak arayışlarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

ÖDENMEYEN İKRAMİYE 9'A ÇIKTI

İşçilere verilmesi gereken ikramiyelerin ödenmediğini söyleyen Erdem, 31 Mart 2019 seçimini kazanan Belediye Başkanı Turan Hançerli'nin ilk iş olarak emekçilerin geçmiş dönemden kalan alacaklarının tamamını ödeyeceği yönünde sözler verdiğini fakat gelinen aşamada ödenmeyen 6 ikramiyesinin 9'a çıktığını belirtti.

“KÖTÜ YÖNETİM EMEKÇİYE FATURA EDİLDİ”

Belediye Başkanına seslenen Erdem, "Hayat pahalılığını yaşayan bizleriz, bütçe emekçiden yana değil müteahhitten yana kullanıyor. Geçmişten bu yana Avcılar Belediyesinin kötü yönetilmesi, sürekli ekonomik kriz içinde olması TİS görüşmelerinde emekçiye fatura edilmiştir. Fakat burada asıl biz varız, biz kalıcıyız siz gelip geçicisiniz" dedi.

“NET BİR ÖDEME PLANI YOK”

2020 yılı Nisan ayında yapmak istedikleri TİS görüşmelerinin salgın nedeniyle uzun süre ertelendiğini söyleyen Erdem, "Belediye Başkanı TİS masasında bu yılda zam yapmadan devam etmek istediğini belirtmiştir. Alacaklarımızın ödenmesinde ise net bir ödeme planı yoktur. Enflasyon ve zamlar karşısında maaşları eriyen, açlık sınırına yakın hayatını idame ettirmekte zorlanan emekçilerin bu anlayışsız yaklaşımlara tahammülü kalmamıştır. Avcılar Belediyesi emlak vergilerine en az yüzde 60 artış yaparken, emekçilerden de sürekli özveri beklemesi adil değildir. Emekçiden, hak talebinde bulunmadan özveriyle çalışmalarını isteyen Avcılar Belediye Başkanı’ndan emekçiler adalet istiyor" diye konuştu. Erdem 19 aylık dönemde yüzlerce emekçinin yeri değiştirildiğini ve emekçilerin işyerine aidiyet duygusu zayıfladığını ifade ederek "Onlarca emekçi başka kurumlara gitmiş, onlarcası da başka kurumlara gitmek için sıradadır. Bu sorunları dile getiren sendikamızın işyeri temsilcisi sürülmüştür. Avcılar Belediye Başkanı ile toplu iş sözleşmesi masasında anlaşmak için defalarca yaptığımız görüşmelerde; Belediye Başkanı her seferinde toplu iş sözleşmesi taleplerimize duyarsız kalmıştır" diye konuştu. Emeğe, emekçiye karşı olumsuz tutumlarıyla birlikte sendikalaşmanın da engellenmeye çalışıldığını belirten Erdem, "Belediye başkanının bu tutumları nedeniyle iş yerinde yaptığımız toplantıda demokratik hakkımız olan örgütlü mücadele zorunlu hale geldiğinden eylemsellik kararı alınmıştır" ifadelerini kullandı.

SENDİKANIN TALEPLERİ

Erdem, sendika olarak taleplerini şöyle sıraladı: “* Emekçiler makul taleplerle toplu iş sözleşmesi masasına oturmuştur. Taleplerimizin kabul edilmesini, * Sözleşmeli memurlara yapılan ayrımcılığa son verilmesini, yemekhane açılana kadar sözleşmeli memurlara da yemek ücreti verilmesini, * Beş yıla yakın süredir ödenmeyen alacaklarımızın derhal ödenmesini, * Temsilcimizi, diğer belediye çalışanları ile dayanışan Avcılar Belediyesi emekçilerini ve sendikamızı hedef alan keyfiliklerin ve saldırıların son bulmasını, * İş barışının ve çalışma düzeninin sağlanması için emekçilerin haklarına öncelik verilmesini ve alacaklarının zamanında ödenmesini istiyoruz" şeklinde sıraladı.

BELEDİYE BAŞKANI: İDDİALAR ASILSIZ

Açıklamanın sonlarına doğru eylem alanına gelen Belediye Başkanı Turan Hançerli iddiaların asılsız olduğunu söyleyerek, "Ben her zaman emekçilerin yanındayım. Emekçi arkadaşlarımız alacaklarını alıyorlar fakat yasanın izin vermediği taleplerde bulunuyorlar. Yasa talep ettikçe ben arkadaşlarımın yanındayım. Birlikte üretiyoruz, birlikte varız" dedi. Sendika ve işçiler, belediye başkanının konuşmalarına itiraz ederek alkış ve ıslıklarla eylemi sonlandırdı.