CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in önergesini yanıtlayan Bakan Ziya Selçuk, girdikleri ders karşılığı ücret alabilen ücretli öğretmenler için, mevcut mevzuat çerçevesinde başka bir uygulamanın mümkün olmadığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde ücretli öğretmenlerin aynı saat üzerinden ders verdikleri halde ücretlerinin kadrolu öğretmenlere göre çok düşük olması, özlük haklarının yok denecek kadar az olması, sömestr ve yaz tatili dönemlerinde sigortasız sayılmaları ve sendikal haklarının bulunmaması gibi sorunlara dikkat çekti.

"ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER İLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPILACAK MI?"

CHP Milletvekili Gürer, Bakan Selçuk'a şu soruları yöneltti: "Ücretli öğretmenlere sadece girdikleri ders sayısı kadar ücret ödenmesi ve bu rakamın da oldukça düşük olmasının nedeni nedir?, Ücretli öğretmenlerin ders saat ücretleri, kadrolu öğretmenlerin gireceği ek ders saat ücreti ile eşit tutulması ciddi mağduriyet yaratmakta olup ücretli öğretmenlerin ders saat ücretlerinin yeniden düzenlenmesi için bir düzenleme yapılacak mıdır?, 20 saat derse giren bir ücretli öğretmen ile 20 saat derse giren bir kadrolu öğretmen arasındaki farklılıkların giderilmesi için bir çalışma planlanmış mıdır?, Ücretli öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilecek midir? Sömestr ve yaz tatili döneminde ücretli öğretmenlerin çıkışı verildiği için sigortası yatırılmamaktadır. Bu süre esnasında hastalanan kişi gerekli desteği alamamaktadır. Bu durumun düzeltilmesi için bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmakta mıdır? Ücretli öğretmenlerin sendikal haklan bulunmamaktadır. Türkiye’deki eğitim sendikaları Milli Eğitim mensubu kadrolu öğretmenlerin dışındaki ücretli öğretmenler, özel okul veya kursların öğretmenlerini üye almadığı için sorunlarıyla da ilgilenmemektedir. Ücretli ve özel kurumlardaki öğretmenlerin sendikal hakları elde etmesini sağlayacak düzenleme yapılması düşünülmektedir?"

BAKAN SELÇUK'TAN YÖNETMELİK HATIRLATMASI

Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı ziya Selçuk, ilgili yönetmelik kapsamında, yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate, resmî görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlan ile yabancı uyrukluların eğitim gördüğü geçici eğitim merkezlerinde haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebildiğini hatırlattı. Bakan Selçuk, ilgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden; resmî görevi bulunanlara haftada 10 saate, resmî görevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul öncesi, meslekî ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebileceği yönünde mevzuat hükmünün bulunduğunu belirtti.

"BUNUN DIŞINDA BİR UYGULAMA MÜMKÜN DEĞİL"

İlgili mevzuat kapsamında görevlendirilen öğretmenlerin, öğretmen ihtiyacının kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanamadığı veya öğretmenlerin uzun süre izinli olması gibi durumlarla sınırlı olarak yukarıda belirtilen mevzuat kapsamında ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilebildiğine vurgu yapan Bakan Selçuk, "Bu çerçevede, ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görev yapanlar, yalnızca fiilen yaptıkları ders görevi karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmakta olup bunun dışında bir uygulama yapılabilmesi mümkün değildir" açıklamasında bulundu.

BAKAN SELÇUK: "MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR"

Bakan Selçuk, CHP 'li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesiyle gündeme taşıdığı ücretli öğretmenlerin mağduriyetlerin giderilmesine yönelik çalışma yapıldığına da vurgu yaptı. Selçuk, "Bununla birlikte, devletin ekonomik imkânları, kalkınma planları ve hükümet programları çerçevesinde, ek ders ücreti karşılığında görev yapanların emek-ücret ilişkisi bütünlüğündeki malî haklarında iyileştirme sağlanmasına yönelik çalışmalar kamu kurum ve kuruluşları nezdinde sürdürülmektedir" ifadelerini kullandı.

KADRO BEKLEYEN ÖĞRETMENLER

Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer ise 12 yıllık zorunlu eğitim sistemimizde öğretmen açığı yaşanmasıyla beraber bu açığın kadrolu yerine ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Ücretli öğretmenliğin; okulların artan acil öğretmen ihtiyaçlarını, kadro beklemeden ders saat ücreti üzerinden karşılanması anlamına geldiğine işaret eden Ömer Fethi Gürer, "Hamilelik, askerlik, hastalık, eğitim ve benzeri nedenlerle öğretmen açığı oluşması sorununa ücretli öğretmenlik çözüm olarak görüldü" diye konuştu.

"ÖĞRETMENLER ARASINDA AYIRIM YAPILMAMALI"

CHP Milletvekili Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı işi yapmalarına rağmen ücretli, sözleşmeli, vekil ve kadrolu öğretmen arasındaki ücret farklılıkları, çok yüksektir. Kamuda öğretmen ihtiyacının karşılanması için kadro bekleyen öğretmenlere mutlaka kadro verilmeli ve ücretli, sözleşmeli gibi değişik adlarla öğretmenler arasında ayırım yapılmamalıdır. PIKTES kapsamında 4 yıldır öğretmenlik yapan 5 bin öğretmenin de MEB kapsamına bir an önce alınması gereklidir."