Birleşik Metal-İş, sokağa çıkma yasağı sürecinde işletmeler tarafından uygulanacak yol haritasına ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın TİSK'e, "İşveren dört ay içinde çalışılmayan süreler için telafi yaptırabilir" cevabı verdiğini açıkladı.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) 11-12 Nisan tarihleri arasında 31 kentte uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında "işletmeler tarafından uygulanacak yola" ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan istediği görüş yazısına verilen cevabı paylaştı.

BAKANLIK: 4 AY TELAFİ YAPILABİLİR

Birleşik Metal-İş'in sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda yer alan cevap yazısında, Bakanlık çalışılmayan süreler için işverenin 4 ay telafi yapabileceğini belirtti. Cevap yazısında şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği üzere, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 64. Maddesinde: 'Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iş yerlerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işlerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren dört ay içinde çalışılmayan süreler için telafi yaptırabilir. Cumhurbaşkanı bu süreyi iki katına kadar artırmaya yetkilidir. Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.' Hükümleri yer almaktadır. Bu kapsamda, anılan yasal düzenlemede aranan şartların oluşması halinde telafi çalışması yaptırılabileceği değerlendirilmektedir" denildi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ: TELAFİ YAPTIRAMAZSINIZ

Söz konusu cevaba tepki gösteren Birleşik Metal-İş, zorunlu nedenlerle işçinin çalışmadığı zamanlarda telafi yaptırılamayacağını vurgulayarak, "İşveren örgütlerinin her talebini emir kabul eden hükümetten yeni bir yasaya uygun olmayan işlem daha, sokağa çıkma yasağında çalışmayan fabrikalar için 4 ay içinde işçiye telafi çalışması yaptırın diyor. Zorunlu nedenlerle işçinin çalışmadığı zamanlarda telafi yaptıramazsınız" dedi.