CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, faiz ve döviz kurundaki artışla birlikte çiftçilerin maliyet yükünün daha da arttığını belirterek, finansmana erişim ve borçların ödenmesi için üreticilere yönelik destek paketi hazırlanmasını istedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda konuşan Ayhan Barut, "Koronavirüs döneminde bir kez daha görülmüştür ki, tarım insanlığın temel gereksinimi açısından en stratejik sektör olmaya devam ediyor. Üreten toplumların, üretmeyen ve tarımda dışa bağımlı ülkelere oranla içi rahat ama AKP'nin yanlış politikaları nedeniyle ülkemiz 'net ithalatçı' konumunda bulunuyor" diye konuştu.

"ÖDEME GÜNÜ YAKLAŞTI AMA ÇİFTÇİNİN PARASI YOK"

Döviz kurlarındaki artış ve yükselen faiz oranları nedeniyle tarımsal üretim maliyetlerinin çiftçileri mağdur ettiğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Sadece 2019 yılında ülkemizin tarım dış ticaretinde, yaklaşık 4 milyar dolar açık verildi. Buğdaydan pamuğa, soyadan ayçiçeğine Türkiye maalesef tarımda dışa bağımlı konumda. Tek adam rejimi, üreticilerimizi ve ülkemizi ithalat darboğazından kurtaracak adım atmıyor. Şimdi kur ve faizlerdeki yükselişle birlikte fahiş oranda artan tarımsal girdi maliyetleri çiftçimizin belini daha da bükecek. Salgın döneminde ertelenen krediler, SGK ve vergi ödemeleri Kasım-Aralık'ta yapılacak. Finansmana erişimde ve borçlarını ödemek için desteğe ihtiyacı olan çiftçilerimizin sesini duyun, uygun bir destek paketi hazırlayın."