BES İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven, İl Nüfus Müdürlüğü'nde çalışan iki memurun koronavirüs testinin pozitif çıkmasına rağmen çalıştırılmalarına tepki göstererek, "İl Nüfus Müdürlüğü hiç bir şey yokmuş gibi davranarak, halk sağlığını tehlikeye atmış bulunmaktadır" açıklamasında bulundu.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, İl Nüfus Müdürlüğü'nde çalışan iki memurun koronavirüs testinin pozitif çıkmasına rağmen çalıştırılmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Konak'ta bulunan sendika binasında yapılan açıklamaya, Eğitim Sen 1 nolu Şube Başkanı Necip Vardal, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Eğitim Sen 2 nolu Şube Başkanı Veysel Beyazdam ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı katıldı. Açıklamayı BES Şubesi Başkanı Mustafa Güven okudu.

"HALK SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATILIYOR"

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, İzmir İl Nüfus Müdürlüğü'nde çalışan iki memurun koronavirüs testinin pozitif çıktığını kaydeden Güven, "Bayramdan dönen ve 1 hafta çalıştıktan sonra memleketinde ailesinde Covid-19 çıkmış olması dolayısıyla kendine Cuma Günü test yaptırmış, yine hafta sonu bir başka çalışan da test yaptırmış ve iki emekçinin de test sonucu dün itibariyle pozitif çıktığı öğrenilmiştir. İl Nüfus Müdürlüğü bu durumda İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne durumu aktarması gerekirken, tam aksine gelen vatandaşların randevularını ertelemeyerek hiçbir şey yokmuş gibi personelleri çalışmaya devam ettirmesi, konuyla ilgili genelgelere de aykırı olduğu gibi halk sağlığını tehlikeye atmış bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

"15 NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANI DÜN KARANTİNAYA ALINDI"

İl Nüfus Müdürlüğü çalışanlarından yaklaşık 15 kişinin dün öğleden sonra Konak İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne giderek test yaptırdıklarını ve şu an evlerinde karantinaya alındıklarının bilgisini paylaşan Güven, şöyle devam etti: "Bugün aldığımız bir habere göre İzmir Vergi Daire Başkanlığında yine test sonucu pozitif çıkan bir çalışan olduğu ve filyasyon işleminin yapıldığı öğrenilmiştir. Geçen haftalar Karşıyaka Denetim Serbestlik, dün Buca Denetim Serbestlik de olmak üzere iş kolumuzda birçok iş yerinde vaka haberleri gelmektedir. İş yerlerinde vaka sayıları artarken kamu idarecilerinin bir kısmı var olan durumu önemsemez bir tutum sergilemektedir. Bu koşullarda kamu iş yerlerinde sağlıklı çalışma ortamı sağlamak mümkün görünmemektedir." Yüzlerce kamu emekçisinin bulaş riskine rağmen halkla temas halinde hizmet üretmeye devam ettiğini vurgulayan Güven, "Dolayısıyla en önemli sorun metroda, serviste, iş yerinde yan masamızda Covid-19 taşıyıcısı var, ama biz bunu bilmiyoruz. Çünkü kamu iş yerlerinde hala test yapılmıyor" diye konuştu.

"EMEKÇİLERE TEST YAPILMALI"

Kamu emekçilerine kademeli olarak test yapılması gerektiğini ifade eden Güven, şöyle devam etti: "Covid-19 tespit edilen iş yerlerinde gerekli filyasyon işleminin yapılması, iş yerlerinde gerekli hijyenin sağlanması ve maske dağıtımının aksatılmaması, vatandaş yoğunluğunun çok olduğu ve fiziksel mesafenin korunamadığı yerlerde çalışanlara tam koruyucu maske dağıtılması, randevu sisteminin yaygınlaştırılması, kamu hizmetinin zorunlu olmayan kısımlarında dönüşümlü çalışma, evden çalışma gibi teması azaltan çalışma biçimlerinde hizmet vermenin yeniden planlanması gerektiği açıktır."

"VALİLİK GÖREVİNİ YAPMALI"

Kentte bir günde 400'ü aşkın vakanın tespit edildiğini hatırlatan Güven, Valiliğe daha net bir tutum sergilemesi çağrısında bulunarak, şunları söyledi: "6331 Sayılı Yasa'nın 13 Maddesinin 3. Fıkrasında belirtilen; 'Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda birinci fıkradaki usule uymak zorunda olmaksızın iş yerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz' maddesine göre çalışanların kendi sağlıklarını koruma altına almaya çalışması kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca görevini yapmayan halk sağlığını tehdit eden kamu idarecileri ile ilgili çalışanlar adına gerekli hukuki işlemleri yapılacaktır."

"FATURA EMEKÇİLERE ÇIKARILIYOR"

Ekonomik krizin ve pandeminin yarattığı sağlıksız ortamının faturasının emekçilere çıkarılmasını kabul etmeyeceklerini dile getiren Güven, "İnsanca bir ücret insanca çalışma koşulları için mücadelemiz devam edecektir" ifadeleriyle sözlerini noktaladı.