Diyarbakır, Van, Mardin, Tunceli, Batman, Şanlıurfa, Gaziantep, Hakkari, Batman ve Adıyaman gibi bölge illerinde 1 Mayıs mitinglerinde OHAL'e son verilmesi ve 24 Haziran seçimleri için ortak mücadele çağrısı yapıldı.
BÖLGE İLLERİNDE 1 MAYIS - Curated tweets by dokuz8haber

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]B[/mks_dropcap]ölge illerinde başta Diyarbakır, Antep, Malatya, Dersim, Elazığ, Adıyaman, Van, Erzincan, Kars, Hakkari, Mardin, Batman ve Urfa olmak üzere binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ta alanlara çıkarak, OHAL’e karşı mücadele çağrı yaptı. Savaşa karşı barış taleplerinin dile getirildiği alanlarda insanca yaşam ve iş güvencesi istenildi. Alanlarda, 24 Haziran seçimleri için de ortak mücadele çağrısı yapıldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 1 Mayıs DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde İstasyon (5 Haziran) Meydanı’nda kutlandı. Mitinge TGS, HDP, EMEP, CHP, ESP, ÖSP, PSK’nin yanı sıra binlerce işçi ve emekçi katıldı.

Kutlama öncesi sabah erken saatlerden itibaren kutlamanın yapılacağı meydana çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Meydanın çevresinde ise yüzlerce polis görev aldı.Alanın girişlerine kurulan kontrol noktalarında yapılan üst araması sırasında yurttaşların üzerinden çıkan çakmak, madeni para gibi eşyalara el konuldu. Bazı kişiler, GBT kontrolünden geçirildi.

Kutlama alanına “1 Mayıs ile güzel günler göreceğiz”, “Güvenlik soruşturması adı altında emekçi kıyımına son”, “İş cinayetlerine kurban gitmediğimiz savaşsız, sömürüsüz memleketi emek ile kuracağız”, “İnsanca yaşam ve iş güvencemiz için OHAL’e hayır”, “Emeğimiz kimliğimiz bizimdir”, “Özgür kadınla özgür topluma”, “Bijî biratiya gelan”, “KHK’ler yok hükmündedir” yazılı pankartlar asıldı.

Diyarbakır’da gazeteciler ilk defa Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) korteji ile yürüdü. Gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz”, “Sansüre hayır” sloganları atarken, alanda bekleyen emekçiler gazetecilere alkış ve zılgıtlarla destek verdi.

Diyarbakır’daki mitinge konuşmacı olarak katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Halkların arasına düşmanlık tohumları ekerek varlıklarını devam ettirmek istiyorlar. Tüm savaş politikalarına, yolsuzluk ekonomisine, bir tek sarayın ışıkları yansın anlayışına hayır demek için alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi. Hükümetin OHAL ve KHK’lar olmadan ülkeyi yönetemez hale geldiğini belirten Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bir kez daha OHAL’i uzattılar. OHAL rejimiyle KHK ile ayakta durmaya çalışıyorlar, Meclisi baypas etmişler, yüzbinlerce insanı işinden etmenin kolay yolunu bulmuşlar, bu rejime ‘dur’ deme zamanı. Bugün ‘dur’ demezsek bunun sonu sıkı yönetim. Bu darbe mekaniğini biz kıracağız. Bu savaş politikaları devam ettiği müddetçe Türkiye’de huzur olmaz. Türkiye’ye demokrasi ve barışın gelmesi için bu politikalardan kurtulmalıyız. En başta da emekçiler bu politikadan kurtulmak için güçlerini birleştirmelidir.”

VAN

Van'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde organize edilen 1 Mayıs mitingi, Musa Anter Barış Parkı’nda kutlandı. DTK, HDP, DBP, EMEP, ESP, İHD ve Ahtamara Kadın Platformu üyelerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişinin doldurduğu miting alanına “Zafer direnen emekçilerin olacak”, “Emeğimiz, halklarımız, demokratik ve barışçıl bir Türkiye için 1 Mayıs” pankartları asıldı.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Seher Kadiroğlu Ataş, 1 Mayıs'a emeğiyle yüreğini veren milyonların AKP'nin OHAL ile sürdürdüğü sömürge ile emeklerinin ellerinden alındığını söyledi. Rekor büyüme nutuklarının atılmasına rağmen işçilerin refahının artmadığını söyleyen Ataş, sendikacılar, gazeteciler ve öğrencilerin tutuklandığını ve OHAL'de 110 bin emekçinin ihraç edildiğine dikkat çekti. Ataş, "Emekçiler işsiz kaldılar, intihara sürüklendiler. Kamuda kuralsız, esnek, güvencesiz istihdam yaşanıyor. Kadın cinayetleri işleniyor. Doğamız, suyumuz sermayeye peşkeş çekiliyor. Şaibeli bir referandumdan sonra baskın seçimle ülke seçime sürükleniyor" dedi. Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt da son iki yıldır 1 Mayıs bayramını OHAL altında gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

DERSİM

Dersim'de 1 Mayıs Seyid Rıza Meydanı'nda kutlandı. Geçen yıla oranla katılımın yükseldiği kutlamaya KESK’e bağlı sendikalar, DİSK’e bağlı; Genel İş, Gıda İş’e üye Munzur Su İşçileri, Yol-İş, EMEP, HDP ve CHP’nin yanı sıra bini aşkın kişi katıldı. Yapılan konuşmalarda OHAL’in kaldırılması talebi öne çıkarken, seçimlerde birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

HDP Grup Başkan Vekili ve İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Kadın ittifakı dururken, emekçi ittifakı dururken, faşist cumhur ittifakını kim takar. FETÖ çevreleriyle beraber yürüyenler hala iktidarını sürdürüyorlar. Her dönem mağdur olmayı becerdiler ama yalanla yürüyemeyeceksiniz. Yalanlarının sonu geldi. 24 Haziran’da onları göndermek için bir tek oyumuzu boşa atmayacağı” dedi.

ANTEP

Antep'te KESK, DİSK, TMMOB, TÜRK İş’in düzenlediği 1 Mayıs mitingi Kırkayak Parkı’nda yapıldı.  HDP, DBP, EMEP, SYKP, CHP, TKH, ÖSP, ÖDP, YSGP’in olduğu bini aşkın kişi katıldı.  Mitingde konuşan DİSK Antep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, “Böyle bir ortamda işçi sınıfının haklarını savunmak giderek güçleşmektedir. Ülke kritik bir eşikteyken işçi sınıfı olarak sesimizi yükseltme zamanıdır. Çünkü biz çoğunluğuz, biz halkız, söz veriyoruz güzel günler göreceğiz” dedi.

KESK Antep Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez de, “Emeği emekçiyi yok sayan uygulamaların son bulmasını talep ediyoruz. Bütçe, eğitime, sağlığa ve emekçilere değil egemenlere aktarılıyor. OHAL ve KHK’ler ile sendikal haklarımızı yok sayılıyor. Biz bunlara karşı asla yılmayacağız” dedi. TMMOB adına Kenan Seçkin, TÜMTİS adına Babacanlar Kargo’dan direnişte olan işçilerden Adem Kaplan da birer konuşma yaptı.

MALATYA

Malatya’da coşkulu başlayan 1 Mayıs mitingi, sağanak nedeniyle yarıda kaldı. OHAL’in kaldırılması ve demokrasi talebinin öne çıktığı 1 Mayıs mitingine KESK, DİSK, TMMOB, EMEP, CHP, HDP, Birleşik Haziran Hareketi ve çok sayıda emekçi katıldı.

BATMAN

Batman’daki emek örgütlerinin düzenlediği 1 Mayıs İşçi Bayramı mitingi, 16 Mayıs Şehir Stadyumu yanındaki meydanda kutlandı. Tertip Komitesi adına Eğitim Sen Batman Şubesi Başkanı Necati Dadak “Grev hakkımızın gasp edilmesine, iş güvencemize dokunulmasına, iş cinayetlerine, ayrımcılığa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

ADIYAMAN

Adıyaman’da 1 Mayıs yüzlerce kişinin katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı. KESK, HDP, CHP, EMEP ve ÖSP’nin organize ettiği 1 Mayıs mitingi için gelen işçi ve emekçiler İtfaiye önünde toplanarak kortejler halinde miting meydanına yürüdüler. Yürüyüşe KESK, CHP, EMEP, HDP, ÖSP, İHD, Saadet Partisi, PSKD, Adıyaman Barosu, Tabip Odası, HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım da katıldı.

ELAZIĞ

Elazığ’da Emek ve Demokrasi Güçleri Hozat Garajı’nda toplanarak Perşembe pazar alanına yürüdüı. KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra HDP, EMEP, CHP üyelerinde olduğu çok sayıda kişi 1 Mayıs’a katıldı. Mitingte “Sa vaşa, sömürüye ve OHAL’e karşı yaşasın 1 Mayıs”, “İnsanca yaşam ve iş güvencemiz için OHAL’e Hayır” gibi çeşitli pankartlar açıldı.

HAKKARİ

Hakkari’deki 1 Mayıs kutlamasının adresi Halk Pazarı oldu. “İş güvencesiz çalışmaya hayır”, “Tüm taşeron çalışanlarına kadro”, pankartlarının asıldığı görülen kutlamalara HDP, CHP’li parti yöneticilerin yanı sıra kentteki birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

MARDİN

KESK ve DİSK öncülüğünde Mardin’de Karayolları Parkı’nda kutlanan 1 Mayıs’a yüzlerce emekçi katıldı. Şırnak’ın Cizre ilçesinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” döneminde vurularak öldürülen sağlık emekçisi Aziz Yural’ın fotoğrafına el konularak miting alanına alınmadı. HDPMilletvekili Leyla Birlik yaptığı konuşmada, “24 Haziran seçimlerinde bu ülkede yeni bir yaşamı öreceğiz” dedi.

URFA

Urfa'da Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanan yüzlerce emekçi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü yaptıkları basın açıklaması ile kutladı. Eğitim Sen Şube Eş Başkanı Leyla Bumin, ülkede OHAL uygulamasının sürekli hale getirildiğine değinerek, “Mücadeleyi birlikte yürüterek emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, hakim olduğu başka bir dünyayı kendi ellerimizle kurmaktan geçtiğini biliyoruz” dedi.

ERZİNCAN

1 Mayıs Erzincan’da çoşkuyla kutlandı. KESK, EMEP, HDP, CHP, Haziran Hareketi, PSKD eski otogardan Cumhuriyet meydanında yapılan kutlamaya kortej halinde geldi.

KARS

Kars’ta 1 Mayıs kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Kutlama etkinliğinde Kars Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs Tertip Komitesi adına KESK Dönem Sözcüsü Çetin Koçyiğit ve TÜRKİŞ Kars İl Temsilcisi ve ÇİMSE İş İşyeri Baş Temsilcisi Yusuf Erdoğdu birer konuşma yaptı.

dokuz8HABER /Haydar Koçak (@haydarkocak06) - Mehmet Emin Kuni (@kuniemin) - Mahfuz Karaaslan (@mahfuzamed ) - Adem Dağ (@ozgurvanhaber1) - Erol Kutval (@kutval_erol27) - Orhan Baylan