Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Adana Başkanı Tonguç Özkan, Çin treni ile ilgili açıklama yapan Sendika Genel Sekreteri İsmail Özdemir’in sürgüne yollandığını kaydetti ve "Sendikamız üye ve yöneticileri hakkında yargı kararlarına ve 4688 sayılı kanuna aykırı tasarrufta bulunup, çalışanları sürgün eden TCDD Taşımacılık A.Ş. yöneticileri için bugün Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda da bulunacağız" dedi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Adana Başkanı Tonguç Özkan, Çin treni ile ilgili açıklama yapan Sendika Genel Sekreteri İsmail Özdemir’in sürgüne yollandığını kaydetti ve "Sendikamız üye ve yöneticileri hakkında yargı kararlarına ve 4688 sayılı kanuna aykırı tasarrufta bulunup, çalışanları sürgün eden TCDD Taşımacılık A.Ş. yöneticileri için bugün Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda da bulunacağız" açıklamasında bulundu.

"ÇİN'E GİTMEK YERİNE TEKİRDAĞ'A GETİRİLDİ"

Konuyla ilgili BTS Adana Şubesi üyeleri TCDD Adana Bölge Müdürlüğü önünde bir araya geldi. “04 Aralık Çin Tören Treni meğerki Sürgün Taşıyormuş” pankartı açan BTS üyeleri adına basın açıklaması metnini BTS Adana Başkanı Tonguç Özkan okudu. Özkan, 4 Aralık 2020 Cuma günü Çerkezköy’den Çin’e giden “gümrüklü” yük treni için aynı gün saat 14.00’de İstanbul Kazlıçeşme İstasyonu’ndan, “Çin’e ilk ihracat trenimiz yola çıkıyor” sloganıyla tören yapılarak uğurlandığını hatırlattı. Ancak bu trenin, yaklaşık 160 km yol kat edip İstanbul Maltepe’ye vardıktan sonra, üzerinden tüm flama ve pankartlar toplanarak, önce Halkalı’ya, oradan da Çerkezköy’e geri getirildiğini öne süren Tonguç, “Yani, Çin’e törenle uğurlanan yük treni, Çin’e gitmek yerine, anlaşılamayan nedenlerle 160 km geriye Tekirdağ/Çerkezköy’e getirilmesi üzerine konu sosyal medyada #ÇinTreniNerede etiketi ile gündemle gelmişti" dedi.

"HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMIŞTIR"

4 Aralık günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanın katıldığı törenle Çin’e gönderildiği söylenen tren aslında hazır olmadığının anlaşıldığına dikkat çeken Özkan, "Bu yüzden de Çerkezköy’de beyaz eşya üreten firmanın yüklediği Çin’e gidecek 6 vagon ile Avusturya ve Macaristan’a gidecek 18 vagondan oluşan bir tören treni teşkil edilmişti. Bu vagonlar, Çin’e giden vagonlar olmadığı ve tören için bu vagonların trene bağlanması nedeniyle de yükleme boşaltma yerleri olan Çerkezköy’e getirmek için tren mecburen Maltepe’den geri çevrilmişti. Oysaki bu törenin bu şekilde düzenlenmesi, hem 164 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan kurumumuzun itibarını sarsmış, daha da önemlisi yolcu trafiğinin en kalabalık olduğu gündüz saatlerinde 9 adet Marmaray seferinin iptal edilmesine ve birçok seferin de gecikmeli olarak yapılmasına sebebiyet vermiştir. Pandeminin pik yaptığı bu dönemde, Sağlık Bakanlığı’nın her gün kalabalıkların oluşturulmaması, sosyal mesafenin korunması yönündeki yapmış olduğu uyarılar hiçe sayılarak, bu töreni düzenleyenlerin sorumsuzca davranışı nedeniyle pandemi ile mücadele adeta sabote edilmiş ve halk sağlığını tehlikeye atmıştır" diye konuştu.

"SENDİKAMIZI HEDEF OLARAK BELİRLEMİŞTİR"

Tüm bu gerçeklerin ortaya çıkması üzerine, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü, kamu kurumunu zarara uğrattığını, vatandaşları mağdur ettiğini ve halk sağlığı ile oynadığını kabul edip, gereğini yapmak yerine, tam tersi bir tavırla açıklamalar ve sosyal medya paylaşımları yaptığını söyleyen Özkan, “ #ÇinTreniNerede etiketi ile sosyal medyada paylaşım yapan sendikamızı ve sosyal medya hesaplarını, “önceden kurgulanmış, kötü niyetli, haince duygularla” yapılmış paylaşımlar olarak nitelendirmiştir. TCDD Taşımacılık A.Ş. yönetimi, gerçeklerin ortaya çıkmasını sağladığı için sendikamız BTS’yi kendine hedef olarak belirleyip, sendikamız üye ve yöneticilerine karşı yoğun bir saldırı başlatmıştır. Önce sendikamız yöneticilerine karşı usulsüz ve kanunlara aykırı tahkikatlar başlatan TCDD Taşımacılık A.Ş. yönetimi, ardından makinist olarak görev yapan Sendikamız Genel Sekreteri İsmail Özdemir’i ve Hukuk Sekreterimiz Aziz Mustafa Şimşek’i daha önce içtihat haline gelmiş yargı kararlarına ve 4688 sayılı kanunun 18. Maddesi’ne (Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tâbi tutulamaz ve görevlerine son verilemez) aykırı bir şekilde trenlerdeki görevlerinden alarak depo görevi yazmıştır” ifadelerini kullandı.

"SİVAS'A SÜRGÜNE GÖNDERİLDİ"

Özkan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Konuyla ilgili olarak, diyalogdan yana samimi bir tutum içerisinde olduğumuzu göstermek adına, 18.12.2020 Cuma günü Taşımacılık A.Ş.’nin Genel Müdür Yardımcısı ile görüşme gerçekleştirdik. Bu iyi niyetli ve çözümcül yaklaşımımıza rağmen, üç gün sonra 21.12.2020 tarihinde TCDD Taşımacılık A.Ş. Yönetimi, Sendikamız Genel Sekreteri İsmail Özdemir’in 4688 sayılı kanunun 18. Maddesi’ndeki güvencesini (Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi, sendika işyeri temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez) yok sayarak ve suç işleyerek, pandeminin en yoğun olduğu bu süreçte 3 ay süre ile geçici görevlendirme adı altında SİVAS’a sürgüne göndermiştir.

"BASKI VE MOBBİNG DEVAM EDİYOR"

TCDD Taşımacılık A.Ş. yönetimi, 4688 sayılı kanunun 18. Maddesindeki “Kamu işvereni kamu görevlileri arasında sendika üyesi olmaları veya olmamaları nedeniyle bir ayırım yapamaz” hükmünü inatla çiğneyerek sendikamız BTS üyelerine uyguladığı baskı ve mobbinge devam etmekte ve üyelerimizi sürgün tehdidiyle istifaya zorlamaktadır. Bilinmelidir ki Sendikamız demiryollarında yük ve yolcu taşımacılığının artması için yıllardır mücadele etmektedir. Bu nedenle Çin’e demiryolu ile taşıma yapılması en çok biz demiryolu emekçilerini sevindirir. Bu konudaki bakış açımız nettir:

"HAKSIZLIK VE HUKUKSUZLUK KARŞISINDA ASLA SUSMAYACAĞIZ"

“Yük ve yolcu taşımacılığın artmasını, emekçilerin örgütü olarak istemekte ve her zaman desteklemekteyiz.” Ancak kurumumuzun ciddiyetini sarsan, kamu zararına yol açan ve en önemlisi halk sağlığını tehlikeye atan uygulamalara karşı sessiz kalmamızı kimse bizden beklemesin! Hele ki, baskı ve sürgünlerle bizi susturacaklarını sananlar şunu bilmelidir ki haksızlık ve hukuksuzluk karşısında asla susmayacağız!" Ayrıca; • 04 Aralık tarihindeki tören trenini toplamda 320 kilometre boş yere götürüp-getiren, Marmaray’dan 2 kez geçiren, 9 adet Marmaray treninin iptaline ve birçoğunun tehirine sebep olan, pandemi koşullarında halkın sağlığını tehlike atarak kamu zararına ve halkın mağduriyetine yol açan, • Sendikamız üye ve yöneticileri hakkında yargı kararlarına ve 4688 sayılı kanuna aykırı tasarrufta bulunup, çalışanları sürgün eden TCDD Taşımacılık A.Ş. yöneticileri için bugün Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda da bulunacağız. TCDD Taşımacılık AŞ yönetimini aklı-selim bir şekilde yasa ve yönetmeliklere uygun davranmaya davet ediyoruz.”