Rizenabiz.com'da 11 Nisan'da yayınlanan "Çaykur'da Paket Paket Korona! Korana'ya yakalanan Çaykur işçisi isyan etti" başlıklı habere erişim yasağı geldi. Sitenin imtiyaz sahibi Karafazlı, "Erişim yasağı elimize ulaşmadan haber engellenmişti" dedi.

Rize'nin yerel haber sitesi Rizenabiz.com'da 11 Nisan'da yayınlanan "Çaykur'da Paket Paket Korona! Korana'ya yakalanan Çaykur işçisi isyan etti" başlıklı habere erişim yasağı geldi. Yasak getirilen haberde, Cumhurbaşkanlığı'nın yayınladığı, kamuda çalışan ve hasta olan işçilerin idari izin sayılması ile ilgili genelgeye rağmen Çaykur'un bu genelgeyi keyfi olarak uygulanmadığına dair veriler paylaşılıyordu.

MAHKEME HABER İLETİMİNİ ENGELLEDİ

Çay İşletmeleri Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Zihniderin Çay Fabrikası'nda 11 işçinin koronavirüse yakalandığını yayınlayan Rize Nabız haber sitesi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bu gelişmelerin ardından Çaykur, mahkemeye başvurarak habere erişimin engellenmesini istedi.

TEBLİĞDEN ÖNCE ERİŞİM YASAĞI

Rize Nabız Haber Sitesi İmtiyaz Sahibi Gençağa Karafazlı, “İlgili mahkeme kararı bize tebliğ ettiği dakikada bahse konu haberin içeriğini bulmak için haber linkine tıkladım. Ancak habere erişimin daha önce kaldırılmış olduğunu gördüm" dedi. "Bundan önce de haberimize erişim yasağı getirilmişti" diyen Karafazlı, "Bunlarla ilgili aynı tebligatlar bize ulaşır ve bizde mahkemenin kararı doğrultusunda haberi kaldırır veya bunu karşı tarafa bildirirdik. Bazen bu işlemleri gecikir, 2 gün bile olurdu ve haber orada dururdu" ifadelerini kullandı. Tebliğden önce haberin engellendiğini belirten Karafazlı, "Acaba yeni bir uygulamamı başladı 'Önce haber engelleniyor sonra mı tebliğ ediliyor?' bunun şaşkınlığı içindeyiz. Demekki bu da sansürün yeni versiyonu” dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçen ay Çaykur’a ait Rize merkezde bulunan Zihniderin Çay Fabrikası'nda 11 işçi, İyidere ve Kalecik köyü Çay Fabrikası'nda ise 1 işçinin koronavirüs nedeniyle karantina altına alınmıştı. Bunun ardından, yaklaşık 450 işçinin çalıştığı, İyidere Çay Paketleme Fabrikası'nda bir işçinin koronavirüs nedeniyle karantina altına alınması, birçok işçinin ise gözlem altına tutulması, Çaykur’da koronavirüsü tartışmalarının, yeniden başlamasına neden oldu. Çeşitli sendika ve meslek örgütleri ile siyasi parti temsilcilerinin Çaykur yetkililerini tedbirler konusunda birçok kez uyarmasına rağmen, uyarıları ciddiye almadığı belirtilmişti. Paketleme fabrikasında çalışan ve fabrikadan virüs kaptığını iddia eden A.D. isimli işçi, yetkililerin duyarsız olduğunu, Çaykur’u dava edeceğini, ve "Üretimde üretim" diyerek sağlıklarının yok sayıldığını aktarmış, acilen paketlemenin kapatılması gerektiğini açıklamıştı. Bu gelişmeler üzerine, haber kamuoyunda büyük yankı bulmuştu.