CHP’nin hazırladığı Gençlik Raporu’nda son 15 yılda sayıları yüzde 191 artan üniversitelerden mezun olan işsizlerdeki yükselişin yüzde bin 281 olduğu ifade edildi. Raporda, “Üniversite eğitimi işsizliği yalnızca erteliyor” denildi.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre CHP Genel Başkanı Başdanışmanı Deniz Demir, genç nüfusun AKP iktidarı dönemindeki karşıya olduğu sorunlara ilişkin bir rapor hazırladı. “Gençlik Raporu”nda, işsizliğe, eğitimin kalitesizliğine, ülkeyi terk etmek isteyen gençlere ve tarımla uğraşan genç nüfusun yaşadığı sorunlara değinildi. Raporda, 2004 yılında 70 olan üniversite sayısının 2019 yılında 206’ya, bu sürede 97 bin 545 olan üniversite mezunu işsiz sayısının ise 1 milyon 340 bine çıktığı ifade edildi. Raporda, “Son 15 yılda üniversite oranı yüzde 191 artarken bununla birlikte üniversiteli işsiz oranı ise yüzde bin 281 artmıştır. Bu rakamlar işsizliğin üniversite eğitiminin ardına ertelendiğini göstermektedir” dendi.

TARIMI DA TERK EDİYORLAR

2002 yılında 7.5 milyon kişi tarımsal faaliyetlerle uğraşırken bu sayının 2018 yılına gelindiğinde 4.9 milyona gerilediğini ve tarımı terk eden nüfusun çoğunluğunun gençlerden oluştuğu bildirilen raporda şu tespitlere yer verildi: “10 yıl öncesine kadar çiftçilik yapanların yaş ortalaması 35-40 idi. SGK ve TÜİK verilerine göre ülkemizdeki çiftçilerin yaş ortalaması 50’ye çıkmıştır. Hükümet konu gündeme geldikçe teşvikler açıklamakta, tarımsal üretime katılmak isteyenlere vereceği desteği arttırmaktadır. Ancak bunun gençler için çekici olmadığı görülmüştür. Türkiye’de gençlerin umut kapılarının başında yurtdışı gelmektedir. 18-34 yaş arasındaki gençlerle yapılan kamuoyu araştırmalarında, ‘Yurtdışında yaşamak ister misiniz?’ sorusuna evet yanıtı verenlerin oranı yüzde 70’le 90 arasında değişmektedir. Bu soruya ‘evet’ yanıtı veren gençlerin yarısından fazlası bunun için çaba da harcadığını dile getirmektedir. Yurtdışı arayışı iki temel nedene dayanmaktadır. İlki, eğitim, ikincisi çalışmak.”