Son dönemde işverenlerin sendikal faaliyetlere engel olmak için sıklıkla başvurduğu KOD 29 uygulamasına dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Özellikle son dönemde işverenlerin sendikal faaliyetlere engel olmak için sıklıkla başvurduğu KOD 29 uygulamasına dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması için soru önergesi verdi. "Bu sürece ilişkin gerekli tedbirler alınmazsa KOD 29 yasal ihtiyacın ötesine geçerek işçi kıyımının bir silahı haline gelecektir" diyen CHP'li Şeker, emekçilerin haklarının korunması için Bakan Selçuk'u göreve davet etti.

KOD 29 NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işten ayrılış kodları arasında yer alan KOD 29, ‘İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih’ anlamına gelmektedir. İşverenin çalışanı KOD 29 ile işten çıkarabilmesi için işçinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II bendi kapsamında belirtilen fiillerden birini işlemesi gerekmektedir.

KOD 29 MECLİS GÜNDEMİNDE

İşten ayrılış nedeni KOD 29 olarak bildirilen çalışanın, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre işsizlik maaşına hak kazanamadığına dikkati çeken CHP'li Şeker, "ayrıca işvereninden tazminat talep edemeyeceği gibi KOD 29 ile işten çıkarıldığı da işçinin hizmet dökümünde sürekli görünmektedir" dedi. Özellikle pandemi süreci ile birlikte başlayan işten çıkarma yasağında işverenlerin çalışanlarını KOD 29’u gerekçe göstererek işten çıkarmaya başladığını söyleyen CHP'li Şeker, "Anayasa tarafından güvence altına alınmış sendikal örgütlenme haklarını kullanan emekçilerin KOD 29 gerekçesiyle işten çıkarıldıklarına dair çeşitli haberler de ulusal basında yer almaktadır. Bu sürece ilişkin gerekli tedbirler alınmazsa KOD 29 yasal ihtiyacın ötesine geçerek işçi kıyımının bir silahı haline gelecektir" diye konuştu. CHP'li Şeker, özellikle kadın çalışanlar açısından değerlendirildiğinde 'ahlaka aykırı sebeplerle işten çıkarılma' durumunun kadın çalışan adına yaratacağı psikolojik ve fiziksel şiddet olasılığının da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. CHP'li Şeker Bakan Selçuk'a aşağıdaki soruları yöneltti: 1. 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında KOD 29 gerekçesi ile işten çıkarılan çalışan sayısı kaçtır? Bu sayının yıllara göre dağılımı nasıldır? 2. 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında KOD 29 gerekçesi ile işten çıkarılan çalışanların sayısının cinsiyete göre dağılımı nasıldır? 3. 2020 yılında KOD 29 gerekçesi ile işten çıkarılan çalışan sayısı kaçtır? Bu sayının aylara göre dağılımı nasıldır? 4. 2020 yılında KOD 29 gerekçesi ile işten çıkarılan çalışanların cinsiyete göre dağılımı nasıldır? 5. 2020 yılında KOD 29 gerekçesi ile işten çıkarılan çalışanların illere göre dağılımı nasıldır? 6. Pandemi gerekçesi ile alınan tedbirlerden olan işten çıkarma yasağı süresince KOD 29 gerekçesi ile işten çıkarılan çalışan sayısı kaçtır? Bu sayının aylara göre dağılımı nasıldır? 7. Pandemi gerekçesi ile alınan tedbirlerden olan işten çıkarma yasağı süresince KOD 29 gerekçesi ile işten çıkarılan çalışan sayısının cinsiyete göre dağılımı nasıldır? 8. İşverenlerin işten çıkarma yasağını etkisiz kılabilmek için haksız yere KOD 29 gerekçesini kullandıkları iddiasına ilişkin Bakanlığınızca başlatılan herhangi bir soruşturma olmuş mudur? Varsa sonuçları nelerdir?