Motosikletli kuryelerin sorunlarını iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, İstanbul’da motosikletli kuryelerle buluştu. Motosikletli kuryeler, motokuryelik mesleğinin tehlikeli meslekler grubuna alınarak erken emeklilik hakkı tanınmasını talep ediyor.

İstanbul Altunizade’de Altun Kıraathanesi… 45 yıldır aynı yerde bulunan kıraathane, yaklaşık 25 yıldır motosikletli kuryelerin İstanbul Anadolu yakasındaki buluşma noktası konumunda. CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, motokuryelerin sorunlarını yüz yüze dinlemek için kıraathaneye doğru yola çıkıyor.  Motokuryelerin gündüz saatlerindeki yoğun çalışma temposu nedeniyle buluşma gece 21.30’da başlıyor. Yaklaşık 3 saat süren sohbet toplantısına kıraathanenin müdavimi motorsikletli kuryeler katılıyor.

“25-30 YILDIR İLK KEZ BİR VEKİL BİZİ DİNLEMEYE GELDİ”

Motokuryeler, 3 hafta önce CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun kıraathaneye gelmesi, ardından sorunları TBMM gündemine taşıyan CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç’ın bizzat görüşerek kendilerini dinlemesinden memnun olduklarını ifade ediyor. Motokurder Başkanı Mustafa Özdemir, “25 -30 yıldır bu kıraathanede buluşuyoruz. İlk kez bir milletvekili buraya geliyor ve bizi dinliyor” diyerek şimdiye kadar kimsenin seslerini duymadığını belirtiyor.

MOTOKURYELİK TEHLİKELİ MESLEK GRUBUNA ALINMALI

Karşılıklı hal-hatır sorulurken motokuryelerin sorunları da dökülmeye başlıyor kıraathane masalarına. İçlerinde kaza geçirmeyen yok. Vücudunda 5 platin taşıyan da, kafatasına darbe alan da, kaburgaları kırılan da… Tümü öncelikli olarak motokuryelik mesleğinin tehlikeli meslekler grubuna alınarak erken emeklilik hakkı tanınmasını talep ediyor. Taze çay ve tost eşliğinde uzayıp giden sohbette motosikletli kuryelerin dile getirdiği başlıca sorunları ve talepleri not ediyoruz: *Motokuryelerin gün içinde bekleyecekleri bir alan yok. Park alanı, bekleme alanları oluşturulsun. *Park alanı olmadığı için kaldırımlara park etmek zorunda kalıyoruz. Trafik polisi ile karşı karşıya geliyoruz ve sürekli ceza yazılıyor. *Trafik kazalarında hep biz suçlanıyoruz. Mobese kayıtları bize verilmiyor, durumumuzu anlatamıyoruz. *Kaza esnasında en büyük hasarı “Katil Bariyerler”den alıyoruz. *Motosikletler gibi kask ve diğer korunma ekipmanları da çok pahalı. Bu nedenle eski araçlarla ve kalitesiz korunma kıyafetleriyle trafiğe çıkmak zorunda kalıyoruz. Bu da kazaları artırıyor. *Kask, özellikle kameralı kask çok pahalı… Korunma ekipmanlarında ÖTV indirimi yapılsın. *Sektörün kontrolü 5 büyük motokurye firmasının elinde. Kendi aralarında anlaşma yapmışlar. Motokuryelerin haklarını savunan yok. *İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden beklentimiz, kaldırım düzenlemesi, park alanı yapılması. *Motorsikletler için otopark olmadığı için gece araçlarımız çalınıyor. *Motorsiklet kazalarında ağır yaralanmalar oluyor ama bu alanda kolay ulaşabileceğimiz uzmanlaşmış hastaneler yok. *Motorsiklerlerde OGS yok. HGS ile köprülerden geçiş yapıyoruz. Ancak cihaz HGS’yi okayamadığı zaman bize ceza OGS üzerinden kesiliyor. *Avrasya Tüneli’nden geçişimiz yasak. Sert rüzgârlarda köprülerden geçerken motorun savrulması riski yüksek. *Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilsin. Denetimler eksik. Bu mesleği, yeterliliği olan da olmayan da yapıyor.

“DAYANIŞMAYI BÜYÜTEREK SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ”

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, motokuryelerin anlattığı sorunları 3 saat boyunca dinleyerek not alıyor. Motokuryelerin sorunlarının, taleplerinin daha fazla gündeme gelmesi için birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Partimiz, güvencesiz şartlarda çalıştırılmaya mahkûm edilen meslek grupları ile ilgili son yıllarda önemli çalışmalar yaptı, çalıştaylar düzenledi. Çalıştaylara Genel Başkanımız da katıldı ve işçilerin sorunlarını bizzat kendilerinden dinledi. Önümüzdeki dönemde motosikletli kuryelerle ilgili de bir çalıştay düzenlenecek. İstanbul İl Başkanımız da buraya geldi, sizinle görüşerek bir ön çalışma yaptı. Partimizin TBMM Grubu’nda da milletvekilleri olarak güvencesiz şatlarda çalıştırılan mesleklerin sorunlarını Meclis gündemine taşımaya devam edeceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde de sorun ve talepleriniz gündeme gelecektir. Birbirimizi daha fazla dinleyerek, birbirimizden daha fazla öğrenerek, çözüm yolları önererek, gerekli planlamaları yaparak ve dayanışmayı büyüterek sorunları çözeceğimize inanıyorum.