İstanbul Tuzla’da bulunan 70 işçinin çalıştığı CPS Otomotiv fabrikasında toplu iş sözleşmelerinde yaşanan tıkanıklık nedeniyle eyleme başlayan işçilerden Samet Özkan, "Ocak ayından beri zam alamıyoruz. Kiramızı ve kredi kartı borçlarımızı ödeyemiyoruz” dedi.

Volkswagen, Audi gibi markalara koruyucu otomobil kılıfları üretimi yapan Tuzla CPS Otomotiv’de Toplu Sözleşme sürecinde yaşanan tıkanıklıktan kaynaklı Ocak ayından beri zam alamayan fabrika işçileri 13 Ağustos’tan bu yana fabrika içerisinde eylemlerini sürdürüyor. Grev ilanını asan fabrika işçileri anlaşma sağlanmazsa yarın grev başlatacak. Talepleri karşılanmayan işçiler her sabah mesai saatinden önce fabrika içerisinde sloganlar atarak greve doğru hazırlıklarını yapıyor.

“70 İŞÇİ KALDI”

CPS Otomativ’de 2019 yılının Şubat ayında üretimde tıkanma yaşanınca patronla 90 işçi tazminat haklarının ödenmesi koşuluyla iş akitlerinin feshi gerçekleştirilmişti. 240 işçinin çalıştığı fabrikada 70 işçi kalmıştı.Yaklaşık 9 aydır ücret zamlarını alamayan CPS Otomativ işçileri her sabah fabrikada eylemlerine devam ediyor.

Yaklaşık 9 aydır ücret zamlarını alamayan CPS Otomativ işçileri her sabah fabrikada eylemlerine devam ediyor.

“YARIN SON GÜN”

CPS Otomativ’de yetkili olan Deriteks’in İş yeri temsilcisi Mustafa Öztürk ve 13 Ağustos’tan bu yana eylemlerini sürdüren işçilerden Samet Özkan ile dokuz8HABER’e özel açıklamalarda bulundu. Deriteks Sendikası iş yeri temsilcisi Öztürk, “Fabrikada grev hazırlıkları başladı. 13 Ağustos’tan bu yana, 9 aydır alamadığımız zam hakkımız için eylemlere başladık. Yarın da anlaşmaya gidilmez ise fabrikada tüm işçiler ile birlikte grev başlatacağız” ifadelerini kullandı.

PATRONLAR ARALARINDA ANLAŞAMIYOR

2013 yılında yüzde 51 çoğunlukla yetki kazanarak fabrikada sendikal mücadele başlattıklarını ifade eden Öztürk,” Fabrika patronları Ruhi Yalçın ve ortağı Nalan Aydar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle haklarımızı alamıyoruz” dedi.

“YÜZDE 5 İLE KARŞIMIZA GELDİLER”

Açıklamalarına devam eden Öztürk“2017 yılında ilk kez imzalanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS)’nin ardından 2019’da yenilenmek üzere hazırlanan toplu iş sözleşmesinde, patronların anlaşamamazlığı gerekçe gösterilerek, anlaşma sağlanamadı. Anlaşmanın sağlanamaması üzerine arabuluculuk süreci de başladı. Arabuluculuk sürecinde de anlaşmaya yüzde 5 gibi komik bir rakamla geldiler. Kabul etmemiz söz konusu bile olamazdı. Enflasyon rakamlarının altında bir rakam” diye konuştu.

“HAKLARIMIZI ALMAKTA KARARLIYIZ”

Koronavirüs salgınıyla birlikte 15’er gün üretimin durdurulmasıyla ücretlerinin kesintiye uğradığını ve fabrikamın  kısmi zamanlı çalışma sistemine geçtiğini ifade eden Öztürk,” TİS sürecinde bir adım atmazlarsa  68 üyemizle birlikte (tüm) fabrikada greve gideceğiz. Haklarımızı almakta kararlıyız.”

CPS İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

TİS sürecinde işçilerin taleplerini aktaran Öztürk son olarak, ”Mevcut ücret zammı olan yüzde 25’lik zam, 2 ikramiyeye ek olarak da 2020 için 3, 2021 yılı için ise 4 ikramiye ve sosyal paketlerden faydalanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İşçilerden Samet Özkan

“BİZLERİ SIKINTIYA SOKTULAR”

Öztürk’ün ardından gazetemize özel açıklamalarda bulunan 33 yaşındaki işçi Samet Özkan,” Fabrika patronları Nalan Aydar ve Ruhi Yalçın kendi aralarında sorun yaşıyorlarmış sendikamız , görevi olmamasına rağmen, bu anlaşmazlığı düzeltmek için bile çabaladı TİS görüşmeleri de bu anlaşmazlık nedeniyle tıkanmış bu durum bizi maddi olarak sıkıntıya sokuyor” ifadelerini kullandı. Özkan sözlerine şöyle devam etti:

“KARŞIMIZA ÇIKMIYORLAR”

“8-9 aydan bu yana mağduruz. Ocak ayından beri ise zam alamıyoruz.2020’de yeniden yapılacak sözleşmede taraflar masaya bile gelmedi. Arabuluculuk sürecinde sadece avukatlarını yollamışlar. Kendileri karşımıza çıkmıyor. Avukatları da görüşmeye Yüzde 5 zam teklifi ile geldiler.

“SENDİKA ÇOK MÜCADELE VERDİ”

Daha önce 90 arkadaşımızın işine son verildi. Bu arkadaşlarımızın haklarını almalarını sağlamak için omuz vermiştik şimdi de onlar bizlere destek veriyor. Bu fabrikada sendikadan önce birçok problemimiz vardı lavaboya gitmek bile probleme dönüşüyordu. Sendikamız çok mücadele verdi. Sendikadan sonra bu arada üretim bile arttı daha insanca koşullarda çalışmaya başladık ancak şimdi ücret zamlarımız verilmiyor.

“EV ALMAYI HAYAL BİLE EDEMEZ OLDUK”

Pandemi sürecinde zaten ücretsiz izine çıkartıldık maaşlarımız kesintiye uğradı. Öyle bir duruma geldik ki geçinemiyoruz. Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Kredi kartı borçlarımız dağ gibi oldu. Bir insanın hayali başını sokacak bir evinin olmasıdır.Onu bile yapamıyoruz, hayalini bile kuramıyoruz.”