Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Sağlık çalışanları için küresel eylem haftası” dolayısıyla İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Sağlık çalışanları için küresel eylem haftası” dolayısıyla İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya DİSK başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu, Sağlık çalışanları, Halkevleri katıldı. Dünyanın dört bir yanında sağlık işçileriyle dayanışma eylemleri düzenleniyor. Türkiye 'de de DİSK tarafından düzenlenen dayanışma eylemini Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirdi. Çerkezoğlu konuşmasına "Yıllardır bu hastanelerde omuz omuza haklarımızı almak için, sağlık hizmeti üretmek için birlikte mücadele yürüttüğümüz tüm sağlık çalışanları arkadaşlarım hepinizi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) adına sevgiyle, saygıyla ve umutla selamlıyorum" diyerek başladı.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI FAZLASIYLA ZORLAŞTI"

"Zor dönemlerden geçiyoruz. Sağlık emekçileri olarak bir ekip işi olan sağlık hizmetini her türlü zorluğa rağmen hakkımızı, hukukumuzu yok sayan sağlık politikalarına rağmen bu hastanelerde kimi zaman sağlık işçisi bile sayılmadan 24 saat halkımıza sağlık hizmeti vermek için uğraşıyoruz. Uzun çalışma saatlerine, 30 saat 40 saat süren nöbetlere kadar bir dizi zorlukla boğuşurken Covid-19 pandemisiyle birlikte bütün dünyada ve Türkiye'de sağlık çalışanlarının çalışma koşulları fazlasıyla zorlaştı. Tüm dünya biliyor ki pandemide en ön safta yer alan, her türlü riski göğüsleyerek sağlık hizmetini veren sağlık emekçileri oldu. O nedenle bizler bugün işçi hareketinin tüm dünyada ilan ettiği bir dayanışma günü çerçevesinde Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önündeyiz." [caption id="attachment_92055" align="alignnone" width="1280"] DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu[/caption]

İKTİDARA SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN ÇAĞRI

"Dünyanın her yerinde yüzünü hiç görmediğimiz sınıf temsilcisi kardeşlerimizin bütün dünyada sağlık çalışanlarıyla dayanışma için işyerlerinde, sokaklarda omuz omuza olduğu bu günde sağlık çalışanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesini ve pandemi koşullarında büyük bir fedakarlıkla 10 aydır bu mücadeleyi yürüten sağlık emekçilerin her türlü önlemi alacak bir çalışma ortamının sağlanması için ülkeyi yöneten siyasi iktidara bir kez daha çağrı yapıyoruz. Bütün sağlık çalışanlarına düzenli test yapılması, aşı yapılması, Covid-19'un meslek hastalığı sayılması, çalışma saatlerinin kısaltılması ve yıllardır atama bekleyen sağlık çalışanları için gerekli atamaların yapılarak kadro düzeyinin gerekli noktaya getirilmesi ve ücretlerinin iyileştirilmesi hiçbir sağlık çalışanını ayırmaksızın öncelikli taleplerimizdir."

"KİMSE BİZE HAKLARIMIZI GÜMÜŞ BİR TEPSİ İÇİNDE VERMEDİ"

"Bu talepleri güçlü bir şekilde burada olduğu gibi omuz omuza dile getirmek son derece önemlidir. Ama şunu biliyoruz ki bizler yan yana omuz omuza vermedikçe sağlık emekçileri olarak bu mücadeleyi Türkiye'nin dört bir yanında büyütmedikçe kimse bize haklarımızı gümüş bir tepsi içinde vermedi, vermeyecek. Bir taraftan halkın sağlık hakkı, bir taraftan sağlık emekçileri insanca çalışma ve yaşam koşulları için yan yana gelmeye ve bütün sağlık çalışanları arkadaşlarımızı DİSK çatısı altında sendikalı olmaya ve mücadeleye çağırıyoruz."

"HASTA İLE DİREK TEMAS ETTİĞİMİZ HALDE SAĞLIK ÇALIŞANI OLARAK GÖRÜLMÜYORUZ"

Düzenlenen basın açıklamasında Çerkezoğlu'nun ardından söz alan bir sağlık emekçisi ise,  "15 senedir bu hastanede çalışıyorum. Yıllardır taşeronla mücadele ettik. Güya devlet bizi aldı, KHK ile bizi kadrolu yaptı. Bizi taşerondan kurtardığını düşündü. Şuan taşerondan daha kötü koşullarda çalışıyoruz. Bizi hala sağlık çalışanı olarak görmeyen bir devletimiz var. Bizi sağlık çalışanı görmüyorlar ama biz en ön saflarda çalışanlarız hastayla direk temas ediyoruz buna rağmen hala sağlık çalışanı olarak görülmüyoruz. Ekonomik olarak da görmüyor bizi. Hiçbir şeyimiz yok bizim sadece asgari ücret üzerinden ödeme alıyoruz. Onu da vergileri kesildikten sonra üç kuruş olarak alıyoruz. Ne olduğumuz belli değil. Bekliyoruz hala biz de bu zincirin bir halkasıyız sağlık çalışanı olduğumuzun kabul edilmesini istiyoruz" diye konuştu.