TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek torba yasa teklifini protesto eden DİSK, “Bize masallar anlatmayın. Torba yasa adaletsizlikle dolu” dedi.

Meclis’te görüşmeleri başlayan torba yasayla birlikte emekçilerin geleceğinin gasp edileceğini söyleyen DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, “Çocuklarımızın emanetinin gasp edilmesine, geleceğimizin gasp edilmesine, sessiz kalmayacağız! Direneceğiz” dedi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve bugün Genel Kurul’da görüşülmesi beklenen “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ne karşı açıklama yaptı. DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği önünde gerçekleşen açıklamaya, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, DİSK’e bağlı iş kollarının yöneticileri, DİSK üyesi onlarca emekçi ve siyasi parti temsilcileri katıldı. “Kıdem tazminatıma dokunma”, “Çocuklarımın emekliliğine dokunma” ve “Torba yasa geri çekilsin” dövizlerinin taşındığı açıklamada, “Çocuklarımızın kıdem tazminatına, çocuklarımızın emekliliğine dokunma, torba yasa geri çekilsin” pankartı taşındı.

“KRİZİN FATURASI DAR GELİRLİLERE KESİLİYOR”

Açıklamada konuşan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Krizin faturası dar gelirlilere kesiliyor. Bütün dünyayı etkileyen salgın döneminde de bu böyle oldu. İşçiler fırtınaya yakalanmış, dev dalgalar ile boğuşurken şimdi de dalganın boyu biraz daha yükseldi. Bu nedenle konfederasyonumuz Türkiye geneli halkı bilgilendirmek için basın toplantıları ve çok değişik etkinlikler düzenliyor. Bugün Türkiye’nin her yerinde basın açıklamaları yapıyoruz” dedi.

“SÜRELİ SÖZLEŞME, GEÇİCİ İŞÇİLİK DEMEKTİR”

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan da, İzmir’de depreminde yaşamını yitirenleri anarak başladı konuşmasına. İktidarın gündeminin işçileri mağdur etmek olduğunu dile getiren Çalışkan, komisyondan geçen ve bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek torba yasanın neden olacağı olumsuzlukları şu şekilde sıraladı:  “Belirli süreli sözleşme demek; Geçici işçilik demektir. İşçinin işten çıkarılmasını kolaylaştırmak demektir. İşçilerin, sendikal hak ve özgürlüklerinin, önüne engel çıkarmak demektir. Emekli olmanın önüne, bir engel daha getirmek demektir. 15-25 yaş arası, 50 yaş ve üzeri, 9 milyon 149 bin kişinin, iş güvencesinin ortadan kalkması, kıdem ve ihbar tazminatı hakkı başta olmak üzere, haklarının ellerinden alınması demektir.”

“TORBA YASA ADALETSİZLİKLE DOLU”

Farklı iş yaş grubunda olduğu için işçilerin ayrımcılığa uğramasının Anayasaya aykırı olduğunun altını çizen Çalışkan, şöyle konuştu: “Bu tasarıyla; 15-24 yaş arası istihdam edilen, 3 milyon 559 bin genç işçi etkilenecek ve güvencesiz hale getirileceklerdir. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen işçilere, bir mağduriyet daha yaşatılacaktır. Çalışma yılı ve prim gün sayısını doldurup, yaş koşulu nedeniyle bekleyen işçiler, genellikle 50 yaş üzeri işçilerden oluşuyor. Bu teklif yasalaşırsa, emeklilikte yaşa takılanlar, belirli süreli sözleşmeyle çalışmaya zorlanacak ve daha güvencesiz koşullarda çalışmış olacaklar. Ayda 10 günün altında çalışan, 25 yaş altı gençlerin, emeklilik primi bile yatırılmayacak. Yani bu çalışma süresi, emekliliklerine sayılmayacak. Üç ayrı işverende, üç ayrı sözleşme ile ayda 30 gün çalışan bir gencin, emeklilik hakkı da gasp edilmiş olacak. Torba yasa adaletsizlikle dolu. Neler yok ki bu torba yasada; İşverenlere bol bol teşvik var. Adı üstünde olan işsizler için oluşturulan, işsizlik fonunun, işverenler tarafından yağmalanması var. Kayıt dışı işçi çalıştıranlara, ceza değil, ödül var.”

ADANA’DA DA PROTESTO

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği de, kıdem tazminatının gaspı ve patronlara yeni teşvikleri öngören torba yasa teklifini Mersin’deki Heykelli Park önünde protesto etti. Açıklamaya, DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı oda temsilcileri ile Adana Tabip Odası, EMEP, CHP ve çok sayıda kişi katıldı. “Güvencesiz çalışmak istemiyoruz” ve “Tazminata uzanan eller kırılsın” sloganlarının atıldığı açıklamayı DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu yaptı. Patronlara bol keseden teşvik dağıtan torbadan işçilere hak gaspının çıktığını vurgulayan Gündoğdu, “Bize ‘istihdam artacak’ diye masallar anlatmaya kalkıyorlar, oysa tüm işçiler şunu bilir; ‘belirli süreli sözleşme’ demek ‘geçici işçilik’ demektir. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi olmaz, kıdem tazminatı olmaz, ihbar tazminatı olmaz, emekli olması zor” diye konuştu.

"TORBA YASAYA HAYIR" ETİKETİ TWİTTER'DA İLK SIRADA

Meclis’te görüşmeleri başlayan torba yasayla birlikte emekçilerin geleceğinin gasp edileceğini söyleyen DİSK, Twitter'da #TorbaYasayaHayır ve #DokunmaKıdemTazminatıma etiketleri ile eylem başlattı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1323714840846831616