Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11 bin 285 öğretmeni görevden almasına karşı ülkenin birçok yerinde protestolar ve basın açıklamaları gerçekleştirildi. En fazla eğitim emekçisinin açığa alındığı Diyarbakır’da dün yapılmak istenen açıklamaya sert müdahale eden polis 47 kişiyi gözaltına aldı. MEB'nın OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ya dayanarak dün resmi Twitter hesabından 11 bin 285 öğretmeni açığa alındığını duyurması üzerine bu karardan ağırlıklı olarak etkilenen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası üyesi öğretmenler harekete geçti. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapmak isteyen yüzlerce eğitim emekçisi polisin sert müdahalesinin hedefi oldu.
'42 kişi gözaltına alındı'
Diyarbakır'da 4 bin 500 öğretmenin açığa alındıktan tepkilerini dile getirmek isteyen öğretmenler önce Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesine alınmadı. Bunun üzerine müdürlük karşısındaki market önüne geçen öğretmenler, açıklama yapmaya hazırlandığı sırada polis önce coplarla daha sonra tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Açıklama yapılan noktadaki markete giren öğretmenler de içeri giren polislerce darp edildi.Polis 47 emekçiyi darp ederek gözaltına aldı. Polis sadece eğitim emekçilerine ve sivil halka müdahale etmekle kalmadı, basın mensuplarını da hedef aldı ve birçok kamerayı kullanılamaz hale getirdi.
'OHAL'i kendi hukuksuzluklarına kalkan yapanların amaçları ortada'
Yapılan gözaltılardan sonra Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu, gözaltındaki üyelerinin serbest bırakılmasını istediklerini belirten bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “15 Temmuz sonrası, mitinglerle kent meydanlarını ‘demokrasi’ alanlarına çevirdiğini iddia edenler, bugün aynı meydanlarda faşizmin resmini çizmişlerdir" dendi ve en temel demokratik hakkın kullanımına dahi izin vermeyenlerin, OHAL'i kendi hukuksuzluklarına kalkan yapanların amaçlarının ortaya çıktığı vurgulandı. Hükümetin sadece kendi duymak istediklerini söyleyenlere konuşma hakkını tanıdığı belirtilen açıklamada, "Amaç kendisine itaat etmeyenleri zorla ve zorbalıkla hizaya getirmek" dendi.
'Demokratik haklarımızı kullanacağız'
Açıklamanın devamında sendikanın demokratik haklarını kullanmaktan vazgeçmeyeceği ve bu hukuksuzluğun karşısında durulacağı vurgulandı ve “Eğitim Sen olarak, yaşananları yakından takip ettiğimizin bilinmesini ve gözaltına alınan üyelerimizin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Yaralanan arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz" denerek açıklamaya son verildi. Akşam saatlerinde Eğitim-Sen’de bir araya gelen KESK Diyarbakır Bileşenleri de ortak açıklama yaparak gözaltıların derhal serbest bırakılmasını talep etti. Öte yandan pek çok kentte sokağa çıkan eğitim emekçileri kamuda yaşanan tasfiyelere tepki gösterdi. 'Gözaltına alınan 47 eğitim emekçisi serbest bırakıldı' Polisin sert müdahalelerde bulunarak gözaltına aldığı 47 eğitim emekçisi TEM'de alınan ifadelerinden sonra sabah saatlerinde serbest bırakıldılar. http://twitter.com/anons_haber/status/774207583297081344 http://twitter.com/dokuz8haber/status/774550535546351616