İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ekim ayı iş cinayetleri raporuna göre, Ekim ayında en az 155, yılın ilk on ayında ise en az bin 477 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ekim ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, Ekim ayında en az 155, yılın ilk on ayında ise en az bin 477 işçi yaşamını yitirdi. Yüzde 83’ünü ulusal ve yerel basından; yüzde 17’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan alınan bilgilere dayanılarak tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Raporumuzda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti yok. Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmaktadır” denildi.

9 BELEDİYE İŞÇİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ölümlerin en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, metal, madencilik, tekstil/deri, gıda ve konaklama, eğlence işkollarında gerçekleştiğine vurgu yapılan açıklamada, “Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 45’i ücretli, yüzde 55’i ise çiftçi. Bütün işkollarında ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor: Mevsimlik, taşeron, yevmiyeli çalışanlar. Geçen yıllara göre inşaat işkolundaki ölümlerde azalma görülüyor. Bunun nedeni ise alınan önlemler değil ekonomik krize bağlı olarak sektördeki küçülme. Herkes belediyeleri tartışıyor ama işkolundaki ölümler gündeme gelmiyor. Ekim ayında dokuz belediye işçisi yaşamını yitirdi ve çoğu taşeron çalışıyordu” ifadelerine yer verildi.

"ELEKTRİK ÇARPMALARI ÖNLENEBİLİRDİ"

Ölüm nedenlerinin en fazla sırasıyla trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, şiddet, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma ve intihardan kaynaklandığının vurgulandığı açıklama şu ifadelerle sonlandı: “İş cinayetlerinin nedenlerinden ilk üçü hiç değişmiyor. Ancak ulaşıma, yüksekten düşmelere ve ezilmelere karşı önlem alınmıyor. Son dönemde kalp krizi, beyin kanaması nedenli ölümler sürekli artıyor ve iş cinayetleri nedeni olarak dördüncü sırada yer alıyor. Ancak bu konuya dair yeterince araştırma bile yapılmıyor. İşçilerin çalışma ve yaşam koşullarının bütünlüklü olarak ele alınması gerekiyor. Düşük bir maliyetle önlem alınabilecek elektrik çarpmaları patronların niyetinin bir göstergesi adeta. Son aylarda sürekli artan ve neredeyse her on işçinin birinin ölümünün sebebi olan elektrik çarpmaları 200-300 TL’lik bir maliyetle önlenebilirdi” ifadelerine yer verdi.

EKİM AYINDA HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

İlhami Özdemir, Alican Kılıç, İsmail Akdeniz, Ümit Güleç, Muhammed Elali, Ertuğrul Yıldız, Erol Akçaoğlu, Ramazan Parlakdağ, Erdal Durdu, Ömer Şeker, Canpolat Kalkan, İsmet Balıkçı, Mustafa Erfidan, Mahsum Aksoy, Ayşe Şimşek, Fadıl Efruz, Faruk İbşirlio, Furkan Küçük, Hasan Hüseyin Koç, Töre Üst, U.E., Barış Bektaş, Ercan Çakır, Hayriye Altın, Yaşar Bağcı, Ahmet Bake, Yüksek Aksu, Cihan Güneş, Erol Özcan, Yılmaz Erbay, Serhat Eğel, Mükrem Uysal, Ramazan Bölek, Adil Akpınar, Zokır Vakhıdov, Yusuf Çekinmez, Soner Ardıç, Niyazi Karazeybek, Süleyman Kocaoğlu, Recep Tanrıkol, Mehmet Aydın, Ekrem Polat, Hayrettin Polat, Salih Kadim, Avni Evet, Sinan Arda Koç, Cevdet Tokbaş, Kadir (Kadri) Altundağ, Osmuxa Denis Petroviç, Vozonov Andrey Yevqeneviç, Bedrettin Yılmaz, Nizamettin Sevinç, Durdu Altın, Şuayip Akkoç, Hüseyin Çelik, İsmail Taşkın, H.G., Dursun Çelik, Ahmet Çakallı, Sinan Balk, Ali Gökyüz, Hamdi Demirkundak, Turgay Gültepe, İlhan Aksoy, Mehmet Arslan, Şehmus Doksal, Taner Akman, Harun Sarıçiçek, Ezrafil Bucak, Yunus Sancak, İbrahim Öztürk, Mustafa Dündar, Serkan Özcezarlı, Hakan Çetinkaya, Güler Gezer, Selahattin Damar, Ramazan Manay, Oktay Pala, Şakir Dönmez, İhsan Yeter, Uğur Y., Hamit Bagheri, Güngör Köleli, Ali Göçer, Orhan Avcı, Muhammed Melik Melikoğlu, Yalçın Şahiner, Arif Mercan, Ümit Şen, Cuma Damlar, Rıdvan Yüce, Mahmut Kadri Bilken, Sami Arslan, Muharrem Çimen, Engin Salık, Kaan Erol, Mustafa Yurdagülen, Emre Bayır, Hasan Avcı, Zafer Men, Ali D., Yücel Başpınar, Oğuz Kaya, Reşit Şahin, Sebahattin Karamahmut, Ömer Uçar, Habip Polatcanlı, Kerem Dolan, Osman Sezgin, Sadık Arıcı, Şahin Cinbek, Kudret Aytekin, Seyfi Öztürk, İsmail B., Ebubekir Çetin, Elvan Demir, Ümit Karayel, Reşit Özok, Mehmet Zorlu, Necip Güler, Miktad Çetinkaya, Abdullah Yaşar Barçın, Abdullah Sabah, Adile Bahçe, Hasan Koç, Cuma Aşkın, Ali Yazli, Mustafa Oskay, İmdat Türkan, Şevket Aydemir, Ahmet Özdoğan, Dede Yıldırım, Mehmet Devran, Yunus Yıldırım, Ahmet Güneş, Selahattin Bayhan, Recai Yavuz, Şirin Tosun, İlyas Biçer, Ahmet Aksoy, Mehmet Durmuş, Abdulhalim Suri, Ahmet Bolat, Orhan Sonsuz, Ömer Kara, Hüseyin Kısa, Mustafa Güner, İnsafil Ateş, Muharrem Sönmez, Mahmoud Almourad, Kazım Çetiner, Emine Keskin ve ismi öğrenilemeyen üç işçi...