Yerel seçimlerin ardından 1 ay geçmesine rağmen seçim tartışmaları devam ederken, seçim sonuçlarının belediye çalışanları üzerindeki etkisi de gün yüzüne çıkmaya başladı. AKP'nin kaybettiği belediyelerde, işçilerin Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş sendikasından ayrılarak DİSK'e bağlı Genel-İş sendikasına geçmeye zorlandığı iddia edilmişti. 1 Mayıs'a giderken Dokuz8 olarak iddiaları DİSK/Genel-İş Örgütlenme Daire Müdürü Candan Er'e sorduk. Er, "AKP'nin zorla Hizmet-İş'e üye yaptığı işçiler, AKP'nin kaybetmesiyle, kendilerine özlük hakları ve mücadele açısından daha iyi imkanlar sunan Genel-İş'e geçiyorlar" dedi.

 

Erdoğan: Dik durun ne yapacak makamınızdan mı alacak?

Seçimlerin ardından, belediyelerde görevli memur ve işçiler üzerindeki sendika tartışmaları, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın 18 Nisan'da Memur-Sen etkinliğinde yaptığı konuşmayla gündeme geldi. Erdoğan, yerel seçim sonuçlarının kimseyi korkutmaması gerektiğini söylediği konuşmada, "Ben Memur-Sen camiasının bu seçimler sebebiyle ortaya çıkan tabloda bulundukları yerlerde dimdik duracaklarına inanıyorum. Ne yapacak? Seni makamından mı alacak? Alsın. Seni memurluktan atabilir mi? Atamaz. Çünkü 657 denilen bu yasa bir defa sizi güçlü bir şekilde koruma altına almıştır" dedi. Bu konuşmanın ardından Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş sendikası da CHP tarafından alınan belediyelerde, işçilerin sendika değiştirmeye zorlandığını iddia etti.

Er: İşveren baskısıyla Hizmet-İş'ten istifa edemeyen işçiler seçim sonuçlarıyla nefes aldı

Hizmet-İş tarafından ortaya atılan iddialarla ilgili #dokuz8'e konuşan DİSK/Genel-İş Örgütlenme Daire Müdürü Candan Er, yaşanan sürecin iddiaları çürüttüğünü söyledi. Er, "Bizim yıllardır örgütlü olduğumuz, çalışma yaptığımız belediyelerde, işçiler kendilerine özlük hakları ve kazanımlar açısından nasıl bir sözleşme ve mücadele sunduğumuzu görüyorlardı. Fakat AKP'li belediyeler, işçileri zorla Hizmet-İş'e üye yapıyorlardı. Bugün seçim sonuçlarının verdiği rahatlıkla sonunda nefes alan işçiler, zorla üye oldukları sendikadan ayrılarak istedikleri sendikaya geçiş yapıyorlar. Bu durumun 'zorla' ortaya çıktığını iddia eden Hizmet-İş sendikasının üye sayısının AKP'nin seçim başarılarıyla paralellik gösterdiği ortada" dedi.

"4 bin işçi Genel-İş'e geçti"

El değiştiren belediyelerdeki sendikal çalışmaların devam ettiğini söyleyen Er, "Yerel seçimlerin ardından şu ana kadar sendikamıza 4 bin işçi üye oldu. 500 işçi ise ayrıldı" En fazla geçişin Küçükçekmece'de yaşandığını söyleyen Er, "Bu belediyede bizim 9 yıllık bir çalışmamız var. Buradaki arkadaşlar zaten bizi ve taleplerimizi bilen, AKP baskısıyla bize üye olamayan işçilerdi. Bunun yanında Kırşehir, Antalya, Mersin ve Mardin'de de işçi arkadaşlarımız sendikamıza üye oldu. Buralardaki faaliyetimiz hala devam ediyor" dedi. Resmi gazetede yayınlanan Ocak 2019 verilerine göre DİSK'e bağlı Genel-İş'in üye sayısı 87 bin 551'di. Yerel seçimlerin ardından yaşanan değişimlerle birlikte bu sayı 90 bine yükselmiş oldu.