“İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nde yer alan ve esnek çalışma düzenlemesinde tartışma yaratan iki madde geri çekiliyor.

Meclis Genel Kurul’da görüşmeleri devam eden “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nde yer alan ve esnek çalışma düzenlemesinde tartışma yaratan iki madde geri çekiliyor.

SENDİKALARIN TEPKİ GÖSTERDİĞİ MADDELER

Tartışmalı maddelerden biri, 25 yaş altı ve 50 yaş üstündekiler için şart aranmaksızın belirli süreli iş sözleşmelerin iki yıla kadar koşulsuz olarak yapılmasını öngören düzenlemeydi. Bir diğer madde ise 25 yaş altı olup 10 günden az çalışma günü olanlara yönelik düzenleme. Bu düzenleme ile 25 yaş altındaki işçilerin işsizlik, malullük, yaşlılık gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanmasını ortadan kaldıracağı ifade ediliyor. Sendikalar; çalışanların kıdem ve ihbar tazminatıyla işe iade davası hükümlerinden yaralanmadığı için bu maddeye şiddetle karşı çıkıyordu.

33. VE 37. MADDELER

Uzlaşma doğrultusunda son dakika bir değişiklik olmazsa, AKP’nin vereceği değişiklik önergeleriyle teklifin ilgili 33 ve 37'nci maddeler teklif metninden çıkarılacak.

İLGİLİ HABERLER

https://dokuz8haber.net/emekdunyasi/isci-konfederasyonlari-yasayi-geri-cekin/ https://dokuz8haber.net/emekdunyasi/disk-torba-yasa-adaletsizlikle-dolu/