CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin sorun, beklenti ve taleplerini, soru önergesiyle yeniden Meclis gündemine taşıdı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin sorun, beklenti ve taleplerini, soru önergesiyle yeniden Meclis gündemine taşıdı. Gürer, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği önergesinde, emeklilerin maaşlarının makul seviyeye çıkarılması, ikramiye verilesi, toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları ve sendikal haklarının verilmesini istedi. Prim ve gün olarak belirlenen süreleri doldurdukları halde yaş sınırı nedeniyle emekli olamaması neticesinde mağdur olanlara dikkat çekti.

YILDA 4 MAAŞ İKRAMİYE

Gürer, emeklilerin en azından açlık sınırının üzerinde bir maaş artışına ulaşmaları gerektiğine dikkat çektiği soru önergesinde, tüm emeklilere yılda 4 kez ikramiye verilmesini de talep etti.

GÜRER’İN SORULARI

Gürer’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorular yer aldı:
  • “Tüm emekli maaşlarına açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre ücret düzenlemesi yapılması düşünülmekte midir?
  • Tüm emeklilere yılda 4 kez birer maaş tutarında ikramiye verilmesi düşünülmekte midir?
  • Sağlık hizmetlerinde uygulanan tüm kesintilerin kaldırılması düşünülmekte midir?
  • Toplu taşıma araçlarında ülkenin her yerinde emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı tanınması düşünülmekte midir?
  • Emekli sendikaları statü yasası çıkartılarak, emeklilerin sendikal haklarının Anayasal güvenceye alınması düşünülmekte midir?
  • Emekli maaşlarının tek taraflı olarak değil, sendika ile toplu sözleşme yapılarak belirlenmesi düşünülmekte midir?
  • EYT’li yurttaşlar erken emeklilik değil, kazanılmış haklarını istiyor. Bu konuda düzenleme yapılacak mıdır?”

GÜRER: “EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET OLMALIDIR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin ekonomik buhrandan etkilendiğine ve 65 yaş grubuna getirilen kısıtlamalar nedeniyle Pandemi döneminde ciddi mağduriyet yaşadıklarına dikkat çekti. Gürer, ayrıca emeklilerin sürekli artan fiyatlar neticesinde gıda, ısınma, elektrik ve giysi gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi sorun yaşadıklarını belirtti. Artan elektrik ve doğal gaz faturaları yanında çarşı ve pazarın yangın yeri olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkenin içinde bulunduğu koşullarda emekli maaşı en düşük asgari ücret tutarında olmalıdır. Asgari ücret halen açlık sınırı altındadır. Emeklilerin önemli bir bölümü de açlık sınırı altında yaşamaktadır. En azından emeklinin açlık sınırı altında ücret alması önlenmeli, daha rahat yaşamını sürdüreceği koşullara kavuşması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.