Zonguldak’ta faaliyet yürüten DEKA Madencilik adlı firmada çalışan işçiler aylardır ücretlerini alamıyor. "Cemaat/FETÖ" kapsamında yapılan operasyon sonucunda şirkete 13 Nisan'da Kayyım atanması sorunu daha da içinden çıkılmaz hale getirmiş. dokuz8HABER'e konuşan işçiler Pazartesi günü Zonguldak Kent Merkezi'nde eylem yapacaklarını duyurdu.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]Z[/mks_dropcap]ongaldak'ta DEKA ve Balçınlar diye ayrı isimlerle faaliyette bulunan iki işletmeden DEKA'da 115, Balçınlar'da ise 130 olmak üzere toplam 245 işçi çalışıyor. İsimler farklı olmasına rağmen aynı patrona ait olan iki işletmeye de Kayyım atanmış durumda. İş yerlerinde sendikal örgütlenme yok. Ocak-Mart döneminde ücret alamayan işçiler Nisan başından itibaren harekete geçerek çeşitli eylemler yapmış ve görüşmeler sürdürmüş.
zonguldak2sonÜç ay ücret alamayan işçiler üretimi durdurdu
DEKA Madencilik'te işçi temsilcisi olan Cemal Akın süreçle ilgili dokuz8HABER'e konuştu. Üç ayı aşkın bir süre ücret alamayınca Nisan ayının da ücretinin verilmemesini önlemek üzere 3 Nisan'da eylem kararı aldıklarını söyleyen Akın, "4 Nisan’da madene inmedik. Maaşlarımızı istedik ama kimseyi bulamadık. Ardından 13 Nisan’da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY)soruşturma gerekçesi ile şirkete Kayyım atandı." dedi.
Kayyım atanması da çözüm olmadı
Kayyım atanması sonrası da mağduriyetleri giderilmeyen işçiler,  haklarını alabilmek için pek merciye başvurmuşlar. Zonguldak İl Genel Meclis üyeleri, Zonguldak Emniyet Müdürü, Zonguldak Valiliği, AKP il başkanı, Chp’li vekiller ve Belediye Başkanı ile görüşmeler yapan işçilere tüm bu görüşmelerde verilen neredeyse ortak yanıt “Bu yargı işidir, yargı sürecini bekleyin” olmuş. 4 Nisan eylemi sonrasında seslerini duyurmak için 18 Nisan'da bir eylem daha yapan işçiler daha sonra Kayyım heyeti ile bir görüşme yapıyor. Kayyım heyetinin ise bu görüşmede işçilere söylediği tek şey: "Biz yeni atandık incelemelerimiz sürüyor, incelemelerimiz bitince sizinle tekrar görüşme yapacağız” olmuş.
Kayyım heyetiyle görüşen işçiler sonuç alamayınca Valili önünde eylem yaptı zonguldak5son
Bu görüşmeden de sonuç alamayan DEKA işçileri Valilik binası önünde 1 ile 3 Mayıs tarihleri arasında 2 gece 3 gün süren bir oturma eylemi gerçekleştiriyor. Oturma eyleminin ancak üçüncü gününde devreye giren Vali Ali Kaban, işçiler ile görüşerek olayın takipçisi olacağı yönünde bir söz veriyor. Valinin sözüne rağmen bir gelişme olmadığını anlatan Akın, yaşananlara şu sözlerle tepki gösterdi: "Ben yıllardır Zonguldak’ta oturuyorum 41 yaşındayım ve Zonguldak’ı ufak bir yer biliyordum. Maaşlarımız için çalmadığımız kapı gitmediğimiz yer kalmadı işte o zaman anladım Zonguldak büyük bir yermiş. Kime gittiysek işin içinde paralel olduğundan taşın altına eline koymuyor olan bize oluyor. Çocuklarımız evde aç, birikmiş kiralarımız var."
"Belirsizlikten dolayı kıdem tazminatlarımızın da gitmesinden korkuyoruz"
Fabrikada  5 yıldan 19 yıla kadar sürelerle çalışan işçiler olduğunu belirten Akın, "Ortada olan belirsizlikten dolayı kıdem haklarımızın da gitmesinden korkuyoruz. Madem Kayyım atandı o zaman işçi niye mağdur ediliyor" diyerek şöyle devam etti: "Zonguldak için emeğin başkenti deniliyor ama burada büyük bir emek hırsızlığı var. Deyim yerinde ise minareyi çalan kılıfını hazırlamış 245 işçinin kıdem hakları ve maaşları gasp edilmiş durumda biz hakkımızı istiyoruz."
DEKA İşçileri Pazartesi günü yeni eylem süreci başlatıyor
Günlerdir oyalanan ve verilen sözler tutulmayan işçiler bir kez daha seslerini eylem yaparak duyurma kararı aldılar. İşçiler 16 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da Zonguldak Kent merkezinde bir araya gelerek hakları için eylem düzenleyecekler. dokuz8HABER/Metin Yoksu foto: DHA