Karaman'ın Ermenek ilçesindeki madenciler tam 13 aydır maaş alamadıklarını belirterek maden sahasında oturma eylemine başladı. İşçiler, alacakları ödenmezse kendilerini ocağa kapatarak açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

Altı yıl önce 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası ile hafızalara kazınan Karaman'ın Ermenek ilçesindeki madende işçiler 13 aydır alacakları ödenmediği için greve başladı. Ermenek Cenne 1’nolu maden sahasında çalışan maden işçileri, tam 13 aydır maaş alamadıkları belirterek maden ocağının girişinde oturma eylemine başladı. İşçiler, paralarının ödenmemesi halinde de kendilerini ocağa kapatarak açlık grevine başlayacaklarını ifade etti.

“İŞTEN ÇIKARIP TAZMİNATIMIZI ÖDEMİYORLAR”

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre “Tam 13 aydır maaş alamıyoruz, işten çıkarıp tazminatımızı ödemiyorlar ve kısa çalışma ödeneğinden bile yararlanamıyoruz” diyen maden işçisi Abdullah Büber, “Maden sahasında oturma eylemine başladık. Alacaklarımız ödenmezse de ocağa grip açlık grevine başlayacağız. Sesimiz herkes duysun, bir babanın çaresizliğini herkes görsün. Çocuğum, ‘Baba bana araba al, çikolata al, baba maaşın yatmadı mı?’ diye soruyor. Eşlerimizin ve çocuklarımızın psikolojisi bozuldu” diye konuştu. https://twitter.com/bagimsizmadenis/status/1300387530249048072

“ŞİKAYET ETTİK AMA UMURSAYAN OLMADI”

“En az 200 işçinin aylardır maaş alamadığını” da belirten maden işçisi Büber, “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından kapatılan ocaktan gizli saklı kömür çıkardıkları için savcılığı suç duyurusunda bulunduk. Hem devleti hem bizleri dolandırdılar dedik ama umursayan olmadı. Kapatılan ocaktan üç defa kömür çıkarılırken yakalandılar. Bizlere havasız bacalarda kömür çıkarttırdılar. Denetlemede kanuna ve yönetmeliklere aykırı yerleri gizleyip kapatıyorlardı ve denetleme bittiğinde bizleri yeniden o tehlikeli alanlarda çalıştırıyorlardı. Biz maalesef buralarda çalışarak ekmek parası için bunlara göz yumduk. Altı aylık bebeğim var ama mama alacak param yok. Kredi borçlarım, kredi kartı borçlarım üst üste yığıldı. Alacaklılar arıyor ve telefonlarını açamıyoruz” dedi.

“SAVCI SUÇ DUYURULARINI İŞLEME KOYMUYOR”

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’ndan yapılan açıklamada da “Karaman Ermenek Cenne Ocağı işçileri, ödenmeyen maaşları ve tazminat hakları için sendikamız öncülüğünde direnişe başladılar. Ocak patronu değişik şirket adları altında yıllardır Ermenek işçisinin haklarını gasp ediyorlar. Savcı suç duyuruların işleme koymuyor” denildi.

“KÖMÜR OCAKLARI ERMENEK'TE KANAYAN YARA”

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver de Ermenekli maden işçileri için sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. CHP’li Ünver, “Yine Ermenek, yine hakkını/maaşını alamadığı için evine ekmek götüremediğini, esnafa olan borçları nedeniyle çarşıya çıkacak yüzü kalmadığını, çocuklarına karşı mahçup olduğunu söyleyen maden işçileri. Onca yaşanana ve uyarılarımıza rağmen, çözülemeyen sorunlarıyla kömür ocakları Ermenek'te kanayan yara olmaya devam ediyor. Çözüme kudreti olanlar duyarsız, duyarlı olanlar ise çaresiz. Ermenek'te maden işçileri haklarını almalı” ifadelerini kullandı.